Létrehozva: 2020.10.18.

Egy nappal a tanár lefejezése után a migránsok amnesztiájáért tüntettek Franciaországban

Több ezren vonultak Párizs utcáira, hogy amnesztiát követeljenek a bevándorlóknak. A tüntetés egy nappal a brutális terrortámadás után történt, mely során egy migráns lefejezett egy tanárt.

A „papír nélküli” migránsokért vonultak fel Párizs utcáin az aktivisták, bár menetüket beárnyékolta az egy nappal korábbi brutális terrortámadás.

Szombaton több ezer fős demonstráció bontakozott ki a francia főváros utcáin „Szolidaritás Menete” címmel. A szervezők azzal a céllal hirdették meg az eseményt, hogy támogassák az illegális bevándorlókat és elérjék, hogy a kormány a befogadóhelyek helyett saját lakhatást biztosítson számukra. A tüntetés arra is felhívta a figyelmet, hogy a papír nélkül az országba érkező illegális bevándorlók nehezebben találnak munkát és hamis igazolványokkal tudnak csak alkalmi munkákat vállalni.

Az országban komoly problémát jelent a bevándorlás kezelése, ezért a francia kormány szeptemberben arra kérte a prefektusokat, hogy gyorsítsák fel az integrációt, hiszen, ahogy a Le Figaro is rámutat, becslések szerint 300 és 600 ezer között mozog az országban élő illegális migránsok száma.

A demonstráció azért váltott ki vegyes érzelmeket sokakban továbbá, mert egyrészt a koronavírus járvány második hullámának közepén került rá sor, figyelmen kívül hagyva a szabályozásokat, másrészt egy nappal azután rendezték meg, hogy egy csecsen bevándorló brutálisan lefejezett egy párizsi tanárt. Az esetet később iszlamista terrortámadásnak minősítették, melynek kiváltó oka az volt, hogy a tanár „szólásszabadságról” tanított a diákjainak, mely során felhozta a Charlie Hebdo elleni szintén iszlamista terrortámadást.

Egy 18 éves migráns, Abdoullakh A. Párizs egyik elővárosában, a nyílt utcán lefejezte Samuel Paty-t, egy középiskolai tanárt. A saját kollégái szeme láttára. A kivételesen brutális gyilkosság indoka az volt, hogy a történelemtanár a szólásszabadságról beszélt az egyik órán, ezzel összefüggésben Mohamed-karikatúrákat mutatott, ez pedig nem tetszett a muszlim diákoknak és a szüleiknek. A tanárt egyébként már napok óta fenyegették muszlim szülők, tett is feljelentést a rendőrségen, de a rendőrök érdemben semmit sem csináltak. Az iszlamista terrortámadás egyértelmű merénylet volt a Francia Köztársaság több mint két évszázada lefektetett alapértékei és hagyományai ellen is, mint amilyen a szabadság, egyenlőség, testvériség hármas jelszava, illetve a szólásszabadság és véleménynyilvánítás joga.

Ki az áldozat?

A 47 éves Samuel Paty a Párizs belvárosától mintegy 30 kilométerre található Conflans-Saint-Honorine nevű település College du Bois d'Aulne középiskolájának tanára volt, aki állampolgári ismereteket is oktatott. Családos ember volt. 12-16 év közötti diákokat tanított, akik a szülők és az iskola többi tanára szerint nagyon kedvelték Samuel Paty-t, a diákok később ezt megerősítették több francia lapnak is. Samuel Paty október elején, az egyik állampolgársági ismeretek órán, miközben a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság fontosságáról beszélt, mondanivalóját alátámasztotta a Charlie Hebdo szatirikus hetilap Mohamed-karikatúráival. A tanár tudván azt, hogy az osztályban muszlim diákok is vannak, még mielőtt a karikatúrákat bemutatta volna, azt mondta nekik, normális és kedves hangnemben, hogy amennyiben ezzel problémájuk van, akkor elhagyhatják a termet. Az iszlámban Mohamed próféta bármilyen jellegű ábrázolása ugyanis istenkáromlásnak számít, amit a saría szerint halállal büntetnek. Amúgy mindenfajta emberábrázolás tilos az iszlámban, de ha nem a legfőbb prófétáról van szó, akkor ezért általában nem jár kivégzés, csak enyhébb fokú büntetés. A figyelmeztetés ellenére egyetlenegy muszlim tanuló sem hagyta el a termet, és ott helyben nem is jelezték, hogy a Mohamed-karikatúrák bemutatásával bármiféle gondjuk lenne, az órát követően a folyóson azonban morgolódni kezdtek. Miután hazamentek, elmondták a szüleiknek, hogy mi történt Samuel Paty óráján, akik felháborodtak és panasszal fordultak az iskola vezetősége felé. Ezért összehívtak egy megbeszélést, amin részt vettek a feldühödött muszlim szülők, az iskola igazgatója, az oktatási hivatal egyik képviselője, és természetesen Samuel Paty is. Látszólag rendeződött a konfliktus, valójában azonban nem, mivel a hír elterjedt a Párizs környéki muszlim közösségekben, erre rájátszott Samuel Paty egyik diákjának az apja is, aki a YouTube-ra feltöltött videójában szélsőséges stílusú kritikát fogalmazott meg a tanárral szemben. A tanárt és az iskolaigazgatót ezt követően, elsősorban a közösségi médiában elkezdték verbálisan fenyegetni, erre válaszul mindketten tettek feljelentést, de semmi sem történt.

Ki a gyilkos terrorista?

Samuel Paty gyilkosa egy iszlám vallású, csecsen nemzetiségű és orosz állampolgárságú migráns, Abdoullakh A. Moszkvában született, 2002-ben, és a szüleivel 2008-ban költözött Franciaországba, ahol mindhárman menekültstátust kértek és kaptak. Abdoullakh A. ideiglenes tartozódási engedélyhez csak idén március 4-én jutott, amely 2030 márciusáig érvényes. A normandiai Évreux-ben élt, ami Párizs elővárosaitól több mint 100 kilométerre található. A fiatalember nem ismerte Samuel Paty-t, a College du Bois d'Aulne állampolgári ismeretek óráján történtekről az internetről értesülhetett, és ez nagyon feldühítette. Az iskola diákjainak a beszámolói alapján pénteken bement az iskolába, és érdeklődött a tanárról. Abdoullakh A. követte az órák lejárta után gyalogosan hazafelé tartó tanárt, majd Allahu Akbar-kiáltások közben elővett egy 30 cm hosszú disznóölő kést, amivel lefejezte a tanárt. Mivel a disznó az iszlámban tisztátalan állatnak számít, a disznóölő késsel történő gyilkolás egyértelműen jelzi, hogy a csecsen migráns mit gondolhatott az őt befogadó franciákról. Ezután lefényképezte a levágott fejet, majd közzétette a Twitter-oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy üzenem Macronnak, a hitetlenek vezérének, hogy megöltem az egyik kutyáját, mivel gyalázta Mohamed prófétát. A fényképet a Twitter azonnal törölte, időközben megjelentek a rendőrök is a helyszínen, akik még nem tudták pontosan, hogy mi történt, a gyilkos pedig elmenekült, de nem jutott messze, a Conflans-Saint-Honorine-től 10 kilométerre lévő Eragny-ban. Később kiderült, hogy robbanóöv is volt rajta. Ekkor találták meg nála Samuel Paty levágott fejét. Az Abdoullakh A. által elkövetett terrortámadás sorban a 33. volt Emmanuel Macron államfő 2017 májusában történt beiktatása óta. A brutális kivégzést iszlamista terrortámadásnak minősítették.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, új képeken a Melrose Place sorozat egykor gyönyörű színésznői

origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

metropol.hu

Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

hirtv.hu

Závecz: kockázatos lenne a Fidesznek visszaléptetni Szentkirályi Alexandrát

origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

travelo.hu

Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye