POLITIK

Drámai adat: jelentősen nőtt a migránserőszak Németországban

A migránshátterű fiatalok által elkövetett szexuális erőszak 80 százalékkal növekedett 2016 óta Németországban.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Nyíltan beszélt a német Bild szerkesztőségének YouTube-csatornáján a migránsok által elkövetett szexuális erőszak drámai növekedéséről az egyik neves publicista és kiadóvezető, Wolfram Weimer. Szerinte sokkal súlyosabb a helyzet, mint ahogy azt a német nyilvánosságban bemutatják.

Weimer a friss bűnügyi statisztikákból idézett sokkoló adatokat: 2020-ban 5719 migránsok által elkövetett szexuális támadás történt Németországban.

Tehát átlagosan naponta 15 ilyen esetről szereztek tudomást a hatóságok. Összehasonlítva a 2016-os adatokkal, drámai a növekedés, hiszen akkor egy év alatt 3400, migránsok által elkövetett szexuális támadás történt. A publicista hangsúlyozta, hogy bár ez a szám is nagy, de néhány év alatt 80 százalékos növekedés következett be, és az elkövetők a fiatal korosztályhoz tartoznak, 18 és 30 év közöttiek.

Minderről egy napokban történt újabb eset kapcsán beszéltek a Bild stúdiójában. Egy hete a kelet-frízföldi Leer városában három fiatal bevándorló – két szír és egy iraki – megerőszakolt egy 18 éves lányt, miután bezárták egy lakásba. Őrizetbe vették az elkövetőket, majd a bíróság szabadlábra helyezte őket, végül az ügyészségi fellebbezés után mégis előzetes letartóztatásba kerültek.

Wolfram Weimer szerint a politikusok mellett az igazságszolgáltatásnak is tanulnia kell az esetekből, szigorúbban kell fellépni az erőszakos migránsok ellen.

Ötszázötvenkilenc határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és katonák péntek reggeltől hétfő reggelig – adta hírül az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint

péntek reggel 5.30-tól szombat reggelig 196, szombat reggeltől vasárnap reggelig 111, vasárnap reggeltől hétfő reggelig 248 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök.

Emellett a horvát határszakaszon négy embert fogtak el, ellenük idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén 1105 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten – július 12-től 18-ig – a feltartóztatottak száma 1038 volt. A román, horvát és ukrán határszakaszon nyolc embert fogtak el az elmúlt héten. Embercsempészés miatt 31 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

 

Migránsok támadtak katonákra Ásotthalomnál, négyen megsérültek

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt egy migránscsoport kedden este Ásotthalomnál - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Szabó Szilvia közölte, a 15 főből álló csoport 20 óra 40 perckor illegálisan akart átjutni Magyarország területére Ásotthalomnál, ezért a szerb oldalról gázspray-vel lefújták a határt védő egyenruhásokat. Az erőszakos határátlépési kísérlet következtében négy katona könnyebben megsérült, orvosi ellátásuk folyamatban van.

A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák a jogellenes határátlépési kísérletet megakadályozták - tudatta a százados.

Egy tizenöt főből álló csoport akarta illegálisan átlépni a magyar-szerb határt Ásotthalomnál kedden este. A migránsok nem sokkal kilenc óra előtt érkeztek az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szabó Szilvia a Csongrád-Csanád Megyei Rendőrkapitányság szóvivője az M1-nek azt mondta, hogy a határrendészek már korábban észrevették a közeledő migránsokat, ezért időben megerősítették az érintett szektor védelmét.

A fiatal férfiakból álló csoport tagjai először szidalmazták, majd pedig szerb oldalról gázspray-vel lefújták a határt védőket. Ennek ellenére az erőszakos határátlépési kísérletet az egyenruhások meg tudták akadályozni és a csoport rövidesen távozott a helyszínről” – mondta Szabó Szilvia.

A támadásban négy katona könnyebben megsérült, kórházba kellett őket vinni.

Ellátásuk után valamennyien folytatták a szolgálatot. A környéken élők nem lepődtek meg a támadás hírére. Azt mondják, a migránsok nem törődnek azzal, hogy mit szabad és mit nem. Ha valamit nagyon akarnak, az erőszaktól sem riadnak vissza.

A migrációs nyomás folyamatosan nő a balkáni útvonalon és az illegális bevándorlók tömegben erőszakosak lehetnek” – fogalmazott Georg Spöttle biztonságpolitikai elemző az M1-en.

„Rengeteg helyről indulnak el az emberek és mikor felgyülemlik egy nagy tömeg, értelemszerűen a tömegdinamikából kiindulva erősnek érzik magukat és ezért történt ez a támadás” – tette hozzá az elemző.

A határrendészeket ért támadás miatt a Szegedi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

A támadók kézre kerítése érdekében a rendőrség felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal.

Csaknem hat éve védi az érzékelőkkel ellátott három méter magas kerítés Magyarország déli határát, ahol rendőrök és katonák is folyamatosan járőröznek. Ennek ellenére illegális migránsok csoportjai többször kíséreltek meg erőszakosan bejutni az országba. Csak tavaly négy nagyobb csoport próbálkozott.

Szilveszter hajnalban 120 illegális migráns támadt rá a Kübekházánál szolgáló rendőrökre és katonákra, kövekkel dobálták meg és szidalmazták őket. A migránsok azután váltak erőszakossá, miután rájöttek, hogy az általuk felbérelt embercsempészek becsapták őket. A rendfenntartóknak, még időben sikerült megállítaniuk a támadókat.

2020 szeptemberében Röszkénél 40 bevándorló próbált meg áttörni a határzáron. A migránsok létrákkal rohanták meg a kerítést, amiket, miután nekitámasztottak, felmásztak rajta és kövekkel kezdték dobálni a magyar rendőröket.

A támadók fiatal férfiak voltak, fejükön kapucni vagy sapka volt, a legtöbben az arcukat is eltakarták.

A migránsok több ponton is támadtak egyszerre, a rendőségnek azonban sikerült visszaverni a támadást. A hatóságok három szír férfit őrizetbe vettek, a a többiek visszamenekültek Szerbiába.

Alig egy hónappal korábban is hasonló módon próbálkoztak a migránsok. Akkor száz bevándorló érkezett a kerítéshez, ahol a rendőröket megdobálva próbáltak meg átjutni a határon. De 2020 januárjában is nagy volt a feszültség a déli határnál, ekkor egy hatvan fős, fiatal férfiakból álló tömeg próbált betörni az országba. A rendőrök csak figyelmeztető lövésekkel tudták megállítani őket.

Az elmúlt 6 év leghevesebb támadása nem sokkal a határzár után történt.

A hatóságok 2015 szeptemberében zárták le az utolsó átkelő pontot Szabadka és Röszke között, ami addig a délről érkező migráció legfontosabb útvonala volt.

Másnap az országhatáron kívül rekedt bevándorlók kövekkel és vizes palackokkal dobálták meg a rendőröket, majd Röszkénél áttörték a kerítést. A támadókat csak vízágyú és könnygáz bevetésével tudták visszaszorítani a rendőrök a szerb oldalra.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?