POLITIK

Dömötör Csaba: Az ellenzék a vírusveszélyt is politikai célokra használja

Az emberélet vagy a munkahelyek védelmét szolgáló döntések gyors meghozatala miatt szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása és kihirdetése – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
  • Szerző: Ripost

Dömötör Csaba elmondta, a veszélyhelyzet tizenöt napig érvényes (március 26-ig), a hosszabbításról az Országgyűlésnek kell döntenie, az ellenzék azonban a parlamentben nem támogatta, hogy rendkívüli sürgősséggel, már kedden elfogadják a veszélyhelyzet meghosszabbítását, így ez jövő keddig halasztódik.

Az államtitkár kiemelte: a kormány a köztes időben is mindent megtesz azért, hogy a szükséges döntéseket mielőbb meghozza, ezért minden jogi lehetőséget mérlegel majd, és azokat kimeríti.


MTI/Soós Lajos

Dömötör Csaba szólt arról is, hogy a törlesztések felfüggesztése automatikus, viszont aki akar, törleszthet tovább az eredeti feltételeknek megfelelően. Ezt jelezni kell a banknak, és várhatóan ezt elektronikus felületeken meg lehet majd tenni – mondta el, rámutatva arra is, a törlesztés felfüggesztése nem járhat azzal, hogy magasabb lesz a törlesztőrészlet.

Dömötör Csaba a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról elmondta: nem igaz az ellenzék egyik fő felvetése, hogy a kormány teljhatalmat kap. Világosan ott van az előterjesztésben, hogy a rendkívüli jogosítványok a járvány megelőzésére, felszámolására és a káros gazdasági hatások kivédésére szolgálnak – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: a szakorvosok se tudják megmondani, hogy hány hónapos küzdelemre kell berendezkedni, és ezért sem szerepelhet konkrét határidő a javaslatban.

Dömötör Csaba azt mondta, hétfőn kiderült, hogy milyen széles a politikai összefogás a járványellenes küzdelemben. Sajnos az ellenzék nem gondolja úgy, hogy félre kellene tennie a pártpolitikai megfontolásait – tette hozzá.

És ezeket olvastad már?