Létrehozva: 2020.02.23.

Dobogós helyen áll a magyar gazdaság a tagállamok közötti versenyben

A magyar gazdaság kifejezetten erős, és a gyenge európai növekedés minimálisan érezteti a hatását.

A gazdasági növekedés szempontjából jubileumi volt a 2019. október 1-je és december 31-e közti időszak, ugyanis pont ez volt a tizedik olyan negyedév, amikor a GDP bővülése éves alapon meghaladta a 4 százalékot. A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb, a hitelminősítők, az elmúlt néhány napban például a Japan Credit Rating Agency és a Standard & Poor's is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tállai András kijelentette, jóval az Európai Unió növekedése felett teljesített a magyar gazdaság. A gazdasági növekedés a tavalyi negyedik negyedévben – az elemzők által várt 4,2 százaléknál is magasabb – 4,5 százalék lett, az év egészében pedig 4,9 százalék. A Központi Statisztikai Hivatal adatai arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság kifejezetten erős, és a gyenge európai (így például a német) növekedés minimálisan érezteti a hatását.

A tagállamok közti versenyben az elmúlt évekhez hasonlóan, 2019-ben is dobogós helyezést értünk el – értékelte az eredményeket az államtitkár.

Minden mutató szerint a magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb gazdaság Európában, és egyedülálló abban, hogy évek óta minden makrogazdasági adat jól alakul – emelte ki Tállai András. Ekkora mértékű gazdasági növekedés, csökkenő államadóssággal és fegyelmezett költségvetéssel együtt rendkívül ritka együttállás, hiszen a gyakorlat az, hogy egymás rovására lehet csupán ezeket a folyamatokat erősíteni, vagy gyengíteni.

A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb. Emlékeztetett, hogy már 2016 óta mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő intézetnél a befektetési kategóriában van Magyarország.

Tavaly februárban a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is egy fokozattal javította a magyar államadósság besorolását. Gazdaságpolitikánk eredményességét elismerve február 14-én a Standard & Poor's a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolásának kilátását.

A pozitív kilátás azt jelzi, hogy az S&P a következő 24 hónapban újra felminősítheti Magyarországot – magyarázta az államtitkár. A gazdaság jó teljesítménye állt a Japan Credit Rating Agency (JCRA) pénteki felminősítésének hátterében is – vélekedett az államtitkár. A JCRA Magyarország devizaadósság minősítését „BBB+”-ról „A-”ra, a forintadósságét pedig „A-”-ról „A”-ra javította – jegyezte meg.

Tállai András kitért arra is, hogy bár az államadósság GDP-arányos rátája jelenleg még 60 százalék feletti, de az elmúlt években gyorsan csökkent, és az adósság finanszírozási szerkezete is látványosan javult.

Az államadósság devizaaránya – az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint – a 2011. évi 52 százalékról mára 20 százalékra mérséklődött, amit tovább csökkentett az 1 milliárd dollárnyi devizakötvény év elejei visszavásárlása.

Eközben a biztos finanszírozónak tekintett lakosság súlya jelentősen növekedett. A magyar országkockázati felár (CDS) pedig az év eleje óta kiemelkedően, a lengyel szint alá csökkent – tette hozzá.

A hitelminősítők döntéseit manapság az óvatosság jellemzi. Többek között ezért is bír kiemelkedő jelentőséggel az, hogy a kedvezőtlen európai kilátások és a koronavírus miatti bizonytalan helyzetben javította pozitívra a hazánkra vonatkozó kilátást a Standard & Poor's, a JCRA meg felminősítéssel díjazta Magyarország gazdasági teljesítményét – húzta alá Tállai András.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat