Létrehozva: 2019.11.15.

Dánia visszaállította a határellenőrzést a svéd határon

Dánia a közbiztonságra hivatkozva visszaállította a határellenőrzést Svédországgal közös határán.

Az illegális bevándorlás miatt körkörös védelemre kell berendezkedniük egyes európai országoknak – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója pénteken az M1 aktuális csatornán.

A szakértő ezt annak kapcsán közölte, hogy Dánia a közbiztonságra hivatkozva visszaállította a határellenőrzést Svédországgal közös határán. Horváth József kifejtette: Svédországban korábban gyakorlatilag ismeretlen volt a szervezett bűnözés, jelenleg azonban „észak-afrikai bandák területfoglalási háborút folytatnak” egymással, robbantásos akciókkal. Álláspontja szerint a svéd rendőrség nincs felkészülve az ilyen, migráció okozta változásokra. Hozzátette, hogy a svédországi Malmőt és Koppenhágát egyetlen híd választja el egymástól, és az ellen, ami Svédországban történik, Dániának védekeznie kell a határ lezárásával és a beérkezők ellenőrzésével. Horváth József beszélt arról is, hogy Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszternek a hivatalba lépésekor az illegális migráció kezelésére, a terrorizmus és a szervezett bűnözés megfékezésére megalkotott 63 pontos mesterterve „töredéke sem valósult meg”. Idén nyáron már maga a bajor politikus ment szembe saját korábbi programjával, amelyben az is szerepelt, hogy az Európai Unión kívül kell ellenőrizni a bevándorlókat és csak utána lehet őket az EU-ba beengedni – ismertette. A biztonságpolitikai szakértő jelezte, ehhez képest a máltai egyezményben már az szerepel, hogy az Európába érkezőket szét kell osztani, ellenőrzésük pedig a fogadóország feladata. Horváth József ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a jövőben Horst Seehofer eredeti mestertervénél is szigorúbb tervekre lenne szükség. Dániában idén február óta 10 robbanással járó támadást jegyeztek fel a hatóságok. A legutóbbi augusztus 27-én Koppenhága közelében történt. Ezek a támadások szerencsére nem jártak személyi sérüléssel, de az érintett épületek súlyosan rongálódtak. Ezzel párhuzamos a Koppenhágához közeli Malmőben csak ebben az évben 19 robbantásos támadás történt.
„Senki sem akarja, hogy a svédországi körülmények, ahol szinte mindennapossá váltak a lövöldözések és a robbantások a különféle bandák között, begyűrűzzenek az országunkba„ – minderről már a Berlingske Tidende nevezetű dán lap írt azt követően, hogy Dán Adóhivatal ellen ismeretlenek bombatámadást hajtottak végre. Később kiderült, hogy a támadást két svédországi személy hajtotta végre, akik a nevük alapján bevándorlók voltak. Pontos indítékaik a mai napig nem ismertek. Négy nappal később a dán fővárosban újabb robbantás történt, akkor egy rendőrségi épület mellett történt a detonáció. Az egymást követő támadások miatt már meg kellett szólalnia Mette Frederiksen szociáldemokrata miniszterelnöknek is. Közölte, hogy a támadások egyértelműen a dán hatóságok, és a társadalom ellen irányultak. A kormányfő közölte, hogy az újabb támadások megelőzése érdekében megerősítik a Svédországgal közös határok ellenőrzését. Frederiksen elmondta, hogy senki nem teheti meg, hogy valaki turistaként Svédországból érkezve bombákat helyezzen el Koppenhága közepén.
A szervezett bűnözői csoportok nem ismernek határokat (képünk illusztráció)Forrás: AFP/-

Nem ismer határokat a szervezett bűnözés

Bár egyelőre nem ismertek pontosan a dániai merényletek indítékai, de Joakim Palmkvist svéd újságíró a dániai TV2-nek arról beszélt, hogy bizonyos hasonlóságok felfedezhetőek a dániai és a svédországi bombatámadások között. Svédországban a támadások általában lakóházakat, irodaházakat, éttermeket, vagy éppen rendőrségi komplexumokat érintenek. Legutóbb pedig Landskrona városában éppen a helyi önkormányzat épületét érte súlyos támadás. Palmkvist szerint a rendőrséget két ok miatt éri támadás: az egyik, hogy sok esetben zsarolás miatt kerülnek a bűnözők célkeresztjébe, míg a másik eset, hogy éppen azért támadják őket, mert megpróbálnak fellépni a bűnözéssel szemben. Svédország azonban nemcsak a bombatámadásokat „exportálja” Dániába. A szervezett bűnözés a lövöldözésekkel és a gyilkosságokkal együtt nem ismer határokat. Júliusban három svéd férfit vettek őrizetbe Stockholmban azért, mert a gyanú szerint két másik svéd férfivel végeztek a dániai Herlev városában. A súlyos bűncselekmény hátterében a feltételezések szerint a bűnözői csoportok közötti ellentét állt.
A svédországi migránsbűnözés Dániába is elkezdett beszivárogni (Képünk illusztráció)Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

Nagyon nehéz lesz ennek gátat szabni

Noha Dániában egyre nagyobb az úgynevezett importál bűnözés Svédországból, de az országnak megvannak a maga problémái is bevándorlók által elkövetett bűncselekmények miatt is. A Berlingske Tidende egy korábbi összeállítása szerint 2017-ben az elkövetett bűncselekmények aránya 60 százalékkal magasabb volt a férfi bevándorlók körében, mint a dán őslakosság körében. A nem nyugati bevándorló férfiak körében pedig a regisztrált bűncselekmények 234 százalékkal voltak magasabbak, mint a teljes dániai férfi lakosság körében. A bevándorlók és leszármazottaik körében a legnagyobb arányban a libanoniak, a szomáliaiak, a marokkóiak és a szíriaiak számítanak bűnelkövetőknek. Malmö egyik viszonylag békés negyedében fényes nappal lőttek agyon egy 31 éves nőt újszülöttjével a kezében. Később kiderült, hogy a nővel együtt sétáló férfit még 2008-ban rablásért ítélték nyolc év börtönre Dániában. Két nappal később pedig a svéd fővárosban egy 18 éves nőt a saját lakásában lőttek fejbe. Mindezen esetek fényében Dánia még messze áll attól, hogy olyan súlyos bűnözési helyzetben legyen, mint Svédország. Azonban a nyitott határok, a két ország közelsége, a bűnözés szabad áramlása, és Dánia saját problémái azt mutatják, hogy egyre nehezebb lesz megállítani a dániai helyzet eszkalációját, és az ország egyre inkább Svédországra hasonlít majd.
Dánia és Svédország között szabadon terjed a bűnözésForrás: AFP/Erland Vinberg

Párhuzamos társadalmak

Mint arról korábban beszámoltunk, egyre többen ismerik fel Dániában, hogy óriási problémákat okoz az országban, hogy a bevándorlók párhuzamos társadalmat építenek fel. Egy friss felmérés szerint a koppenhágai bevándorlók körében egyre inkább elfogadott, hogy az ő hagyományaik felette állnak a dán törvényeknek. Bár a hatóságok próbálnak fellépni a párhuzamos társadalomépítéssel szemben, de lehet, hogy már régen elkéstek. 2065-re Dániában kisebbségbe kerülhetnek az őshonos dánok, ha a jelenlegi népesedési tendenciák folytatódnak. Az országban súlyos gazdasági válság lehet, ha nem sikerül felgyorsítani a bevándorló hátterű emberek integrációját a munkaerőpiacra, mivel egyelőre csupán a migráció költségoldalát látni Dániában, előnynek semmi nyoma.

Nem ura a helyzetnek a rendőrség

Szintén írtunk arról, hogy biztonsági cégeket bérelnek fel a migránsok lakta svédországi no-go zónákban, hogy segítsék a rendőrség munkáját – adta hírül a V4NA nemzetközi hírügynökség a svéd SVT tévécsatorna információi alapján. A migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma pedig egyre csak nő - fűzték hozzá. Söderhamn az egyike azoknak a svéd településeknek, amelyek arra kényszerültek, hogy biztonsági cégeket bízzanak meg járőri munkával, ugyanis a helyi rendőrség már nem tud megbirkózni a migráns bandákkal. A svéd Mitt nevű hírportál pedig arról írt hatósági statisztikákra hivatkozó beszámolója alapján, hogy Stockholmban naponta átlagosan 5 nőt erőszakolnak meg. A valóságban ennél több nő is eshet áldozatul a nagyrészt migránsok által elkövetett nemi erőszakoknak, de azt nem merik jelenteni a hatóságoknak. Az erőszakolóknak átlagosan csak az 5 százalékát ítélik el.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat