Létrehozva: 2020.08.25.

Cukorbeteg gyerekeknek segített a közmédia

Tavaly és idén összesen 750 1-es típusú cukorbeteg gyerek táboroztatását tette lehetővé a közmédia Jónak lenni jó! kezdeményezése.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kedden a visegrádi Madas László Erdészeti Erdei Iskolában tartott záró sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2018. decemberi adománynapnak köszönhetően mintegy 130 millió forint gyűlt össze, amelyet diabéteszes gyerekek és fiatalok nyári táboroztatására fordítottak. Emlékeztetett rá: Magyarországon hozzávetőleg négyezer 1-es típusú cukorbeteg gyerek él és az akció célja az volt, hogy ezek a fiatalok minél több élményhez és különleges nyári vakációhoz jussanak.

A miniszterelnöki megbízott a társadalmi összefogás és felelősségvállalás, valamint a kormány és a civilek közötti együttműködés kiváló példájaként értékelte a megvalósult programot és köszönetet mondott a kezdeményezés valamennyi résztvevőjének.

Fotó: MTI/Komka Péter

Nyitrai Zsolt felidézte: Magyarországon több mint egymillió a diabéteszesek száma, ezért van nagy jelentősége, hogy 2018-ban együttműködési megállapodás született a kormány és a civil szakmai érdekvédelmi szervezetek között. Hozzátette: a koronavírus-járvány idején vált lehetővé, hogy több százezer cukorbeteg e-receptre tudja kiváltani a gyógyászati segédeszközöket és ez a gyakorlat továbbra is megmarad. Kitért arra is, hogy 2019 novemberében megjelent az az intézkedési terv, amely vizsgálja, hogyan tudják segíteni az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő 4 ezer gyereket és családját.

Darabánt Judit, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kommunikációs igazgatója elmondta: az Erzsébet-táborok között ezeket a speciális táborokat a diabetológiában jártas szervezetek, továbbá egészségügyi intézmények szervezik, az alapítvány a finanszírozás keretrendszerét adja. A diabéteszes gyerek a napi ötszöri étkezés mellett pótétkezést is kapnak, a programokban pedig – a többi Erzsébet-táborhoz hasonlóan – az aktivitást és az élményalapúságot helyezik a fókuszba.

Táborozásra a 3 és 18 év közötti fiatalok kaptak lehetőséget, a döntést a szülőkkel közösen hozzák meg az egészségügyi intézmények és a diabéteszcentrumok. A táborok napközis és ottalvós típusúak és az ország több pontján valósultak meg, így például Egerben, a Balatonnál vagy Gyulán. A táborok az idén 12 héten át tartanak – tette hozzá.

Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke kiemelte: az utóbbi egy évben különösen jelentősen javult a cukorbeteg gyerekek ellátásának feltételrendszere. Elmondta azt is, hogy fokozatosan emelkedik a diabéteszes gyerekek száma, különösen a négyéves kor alattiak esetében. Emlékeztetett: ezeknek a gyerekeknek nagyon sok szabályt kell betartaniuk, ami megnehezíti az ő és a családjuk mindennapjait.

Az 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegségben szenvedő gyerekek és szüleik számára a betegség jelentős teher, ezért is fontosak ezek a táborok, ahová el merik engedni a gyerekeket, mert itt minden biztosított az ellátásukra, diabetológus, dietetikus, szakápoló vannak mellettük, de gyakran a szülők is velük tartanak. Hozzátette: a táborozási költség átvállalása további jelentős segítséget jelentett a szülőknek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában