RIPOSTER

Csókay András: A bangladesi ikreket az imaösszefogás mentette meg

Csókay András idegsebész nem rejti véka alá a hitét. A budapesti eucharisztikus kongresszus hírnökeként is örömmel tett tanúságot arról, hogyan jött ki a maga kreálta „disznóólból„.
címkék:
  • Szerző: Buster

Csókay András fontosnak tartja, hogy saját élettapasztalatait másokkal is megosztva, tanúságot tegyen arról, minek/kinek köszönheti mindazt, amit elért, lelki, szellemi és szakmai téren. A nemzetközi hírű idegsebész ugyanakkor a körülötte lévő kisebb és nagyobb közösség sorsát is szívén viseli, nem közömbös számára a hazája sem.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csókay András

Fotó: NEK

„Optimista vagyok, pláne, hogy részt vettem a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) különböző rendezvényein: olyan erős hit és Szentlélek-kiáramlás van most itt nálunk, amely talpra fogja állítani az út szélén heverő, vergődő Európát is. Ez a meggyőződésem. Persze, amikor a hullám elindul, az még csak kicsi, de mire a partot eléri, az majd cunami lesz!” – fogalmazott a Metropol napilap hétfői számában a hívő ember, aki szerint egyetlenegy cél van az életben: követni Jézust, és minél közelebb kerülni hozzá.

Minden ember életének van értelme

„Természetesen, ez elérhetetlen feladat, de így legalább mindig van értelme a keresztény ember életének. De a nem hívő ember életének is van értelme, mert a lelke mélyén annak is ott van ám Krisztus, aki nem is tud róla. Legyen az hindu, buddhista, muzulmán vagy éppen nem hívő. Ha halljuk a lelkiismeret hangját, és egy kicsit elidőzünk, hogy elinduljunk egy kicsit a mélységbe, mondjuk legyen az mindfullness vagy egyéb keleti meditációval, el fogunk jutni ahhoz az út, élet, igazsághoz, ami onnan kisugárzik, és vezeti, bearanyozza az életünket”

Csókay András kérdésünkre kifejtette, tisztában van vele, hogy a mai világban nem egyszerű az embereket megszólítani, nehezebb a fiatalság számára vonzóvá tenni a például a szabadságot védelmező szabályokat is állító egyházat.

„A tékozló fiú példáján, a Zakeus példáján vagy a házasságtörő asszony példáján, a szamáriai asszony példáján azonban érdemes elgondolkodni, a történetüket átérezni. Ezek nem viccek, ezeket komolyan kell venni. Ezek mind arra példák, hogy legyél akár a legmélyebben is, Jézus lemászik érted a gödörbe, a hátára vesz, és kivisz onnan”- fejtette ki. Csókay András reálisan ítéli meg a saját hitét is. Kérdésünkre, hogy hol tart most ő, azt felelte: „talán elértem a háromnegyedes keresztényt.„

Csókay András

Csókay András és Fodor Réka missziós orvos Fotó: NEK

Szerénynek kell maradni a hitben is

”Volt idő, amikor azt hittem, hogy én már négyötödös vagyok, de akkor halt meg a kisfiam. A fájdalom felszakítja az ember szívét, de aztán minden rendbe jött, tehát nincsen semmi gond. Éppen ettől juthattam végül közelébe annak, hogy mi is a mennyország, mit jelenthet ez a mi életünkben. Nagyon kell vigyázni, szerénynek kell maradni, mert nem lehet az embernek elbízni magát a hitében sem! Nem vagyunk különbek mi se, hívők, mint a többi ember, és ezt mindig így kell az életünkben megélni. Az, hogy Jézussal együtt vagyunk, ugyanakkor hatalmas örömöt ad, és ez kimeríthetetlen örömforrás akkor is, ha elesettséget látunk magunkba, sőt feljönnek a kísértések, amik nagyon utálatosak, de le kell győzni, le kell győzni!„

„Hát, András, azért bemehetsz…”

Arra a kérdésünkre, hogy a bangladesi ikrek szétválasztását eddigi orvosi pályája csúcsának tartja-e, Csókay doktor nemmel felelt.

”Azóta volt már nehezebb lokalizációjú műtétem, ami persze nem volt ilyen hosszú. Az is csak egy állomás volt, akkor éppen arra rendelt az Úr, hogy azt próbáljam megoldani. Nincs ilyen, hogy pályám csúcsa, azért mert az ember nem ebben kell hogy gondolkodjon, hanem abban hogy követem az Úr Jézust, ő adja a feladatokat, és nekem azt kell megoldani. Az, hogy a gyerekek életben maradtak, Kárpát-medencei ima-összefogás eredménye, így működik az Úr kegyelme. A pályám csúcsa az lesz, hogyha, amikor lehunyom a szememet, akkor azt fogja mondani a JóIsten: „hát András, voltak itt ócska dolgok, de azért bemehetsz…”

Talicska Isten

„Volt idő, mikor én is csak amolyan talicska Istenben hittem, aki arra megy, amerre én gondolom. Ez egy nagy tévedés! Európa ebben szenved.”

Műszakiról az orvosira

„Gyerekkoromban orvos akartam lenni. Volt egy ilyen hívásom, de 18 évesen, féltem tőle, hogy nem vesznek fel. Jó voltam, matekból, rácsodálkoztam az Erzsébet hídra, és ezért jelentkeztem az építőmérnöki karra. Végül, amikor már 3 éve mérnökként dolgoztam, 26 éves voltam, 2 gyerekünk volt, akkor döbbentem rá arra, hogy: A kutyafádat, András, te orvos akartál lenni! A feleségem vállalta a családra eső terheket, én megtanultam az anyagot, és felvettek. Előtte még kellett egy miniszteri engedélyt kérnem, hogy az állam kitaníttasson még egyszer. Erre csak annyit írtam, hogy olyan munkát szeretnék végezni, amit akkor is szívesen csinálok, h a nem kapok érte fizetést.”

Szalonidiótából rózsafüzérező

„A megtérésem előtt egy szalonidióta orvosként dolgoztam, aki tud 300 féle rutin dolgot, azt megpróbálja becsületesen csinálni, de semmi kreativitás. Onnantól kezdve, hogy imádkozó, rózsafüzérező orvos lettem, sokszor kerültem le abba a mélységbe, ahonnan az innovatív ötletek jönnek. Mert ott nemcsak Jézussal találkozunk, hanem a saját kis tudományunknak az igazságaival is, és innen jön az intuíció.”

50 éves diákszerelem

Csókay András és felesége, Altay Daniella kapcsolata diákszerelemből indult, 16 illetve 14 éves koruktól. óta szerelmesek. Jövőre ünneplik 50. házassági évfordulójukat. Öt gyermekük született, akik közül a 10 éves Marcit éppen a születésnapján vesztették el a saját otthonukban.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Házi szaloncukor egyszerűen
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?