POLITIK

Cseh Katalin: A Momentum politikusa körüli botrány egyre nagyobb hullámokat vet

Mindez tovább rontja a korrupció elleni harcra felesküdött Cseh Katalin helyzetét.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A családi cégben betöltött vezetői tapasztalatát is referenciaként tüntette fel Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a párt 2017-es tisztújító küldöttgyűlésén – írja a Mandiner a gyűlés jegyzőkönyve alapján, amelyet egy csalódott momentumos juttatott el a szerkesztőséghez.

A politikus családjának a cége körül kialakult botrány kapcsán a portál megjegyzi: éppen Cseh Katalin volt az egyik olyan baloldali EP képviselő, aki felszólalásaiban folyamatosan azt hangoztatta, hogy az uniós forrásokat a szegénység felszámolására kell fordítani, valamint az önkormányzatokhoz és a civilekhez célszerű eljuttatni.

„Ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál”

 

– hangoztatta korábban Cseh Katalin.

A cikk arra is rámutat, hogy hogy a baloldali EP-képviselő pontosan az uniós források felhasználása kapcsán lobbizott többször is, hogy az EU Magyarországgal szemben érvényesítse a jogállamisági mechanizmust. Mindezek mellett tovább árnyalja a képviselő kettős életét, hogy miközben maga is „vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, az ügyvezetése alatt lévő családi cégük mégis az olimpiára hivatkozott az EU-s pályázatban” – emlékeztetnek.

Továbbá kiemelik, hogy Cseh Katalin a botrány kapcsán a sajtónak adott válaszaiban további ellentmondásokba keveredett, mivel a képviselő azt mondta:

már évekkel a politikai pályafutása előtt lemondott a családi cég vezetéséről, azonban a cégadatok szerint 2013-tól 2018-ig ügyvezetője volt a Pannónia Nyomda Kft.-nek, amely idő alatt nemcsak uniós pályázatokat nyert el a családi vállalkozás, hanem a képviselő is már aktívan politizált.

 

A momentumos politikusról érdemes tudni, hogy 2012-től a Liberális Fiatalok Egyesületének (LiFE) nemzetközi kapcsolattartója volt, valamint már egyetemi évei alatt is politizált a Bajnai-féle Együttben, továbbá alapítója volt a Momentum Mozgalom elődjének, a Momentum Egyesületnek 2015-ben.

2017-ben úgy lett a Momentum elnökségének tagja, hogy abban az időben még ügyvezetője volt a cégüknek is és csak 2018-ban mondott le annak vezető tisztségéről.

 

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: 2013 és 2018 között Cseh Katalinnék családi cége két részletben összesen 285 millió forintot nyert EU-s pályázatokon, továbbá a Pannónia Kft.-vel azonos címre bejegyzett cégek összesen több mint 4,5 milliárd forintot támogatást zsebeltek be az uniótól. Ráadásul az egyik esetben a céghálóba tartozó Holotech Hungary Kft. a pályázati anyagában azt állította, hogy egy teljesen új, eddig nem létező hologramos technológiát alkottak meg, – ami a támogatás az alapfeltétele volt – de mint kiderült: a megoldást egy svájci cég már 2013-ban kifejlesztette.

A Fidesz továbbra is nyomatékosan azt kéri, hogy a Momentum európai parlamenti képviselőjének, Cseh Katalinnak a családi cégei fizessék vissza a jogosulatlanul elnyert uniós forrásokat – mondta Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója videóüzenetében. Hollik István úgy fogalmazott, ami történt, egyszerre kétszínűség és korrupciós botrány.

– Kétszínű, mert miközben a pártja, a Momentum ezerrel kampányolt az olimpia ellen, Cseh Katalinék cége éppen az olimpiára hivatkozva nyert el uniós forrásokat, most pedig egy durva korrupció is körvonalazódik – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Kiemelte, úgy tűnik, hogy már létezett és a Cseh család cégcsoportjának tulajdonában is volt az a technológia, aminek a kifejlesztésére Cseh Katalinék cége uniós pénzt nyert.

– Azaz olyan technológia kifejlesztésére használtak fel uniós forrásokat, ami nekik már rég megvolt, magyarul érdemi munka nélkül egyszerűen lenyúlták az uniós forrásokat – jelentette ki Hollik István.

– Hát mi ez, ha nem egyértelmű és súlyos visszaélés? – kérdezte a kormánypárti politikus.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?