POLITIK

Csapdákat rejt az Európai Bizottság migrációs javaslata

Sok olyan eleme van az új migrációs csomagnak, amely vitatható.
  • Szerző: Ripost

Több szakértő is aggályosnak tartja az Európai Bizottság most előterjesztett migrációs csomagjának egyes elemeit. A látszólag előre mutató javaslat például tartalmazza a Frontex jogkörének kiterjesztését, ám ez azt is jelentené, hogy a szervezet felülbírálhatná a tagállami döntéseket, eldöntve, kiket jogszerű elutasítani és kiket kellene befogadni.

Hasonlóan vitatható, hogy ha valamelyik tagállam bejelentené, hogy már képtelen fogadni a migránsokat, valamilyen kötelező elosztási rendszer lépne életbe. Vagyis a javaslat burkoltan ugyan, de nem veti el a kötelező betelepítési kvótarendszert.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális hírcsatornán kifejtette, helyes az a szándék, hogy már az Unió külső határain ellenőrizzék, beléphet-e valaki a közösség területére vagy sem, ugyanakkor aggályosnak nevezte azt az elképzelést, hogy 5 napon belül el kellene végezzék a migráns alapos átvilágítását. Ez szinte lehetetlen feladat ilyen rövid idő alatt.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy látja, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kompromisszumos megoldást szeretne a migráció kezelésére, mert az új migrációs paktum igyekszik minden tagállam álláspontját tükrözni.

Az elemző szintén az M1 csatornán azt mondta, hogy a javaslat elfogadása hosszú idő lesz, várhatóan a jövő év első felében sem történik meg, mert sok a nyitott kérdés, amelyet meg kell tárgyalni, és a koronavírus-járvány miatti leterheltség is hátráltató tényező.

Emellett egyes tagállamok már most jelezték, hogy jelenlegi formájában nem fogják elfogadni a javaslatot, és az Európai Parlament is nagy valószínűséggel alakítani akar majd rajta a bevándorláspárti tagállamok oldalára – tette hozzá.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?