POLITIK

COVID: ÚJabb szigorítások Bécsben

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig, Bécs polgármestere.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester. Hozzátette: – Már most ott tartunk, hogy műtéteket kell elhalasztani, ezért nem várhattunk tovább.

A cél egyrészt a járványgörbe ellaposítása, másrészt a lakosság átoltottságának növelése.

A rendelkezés értelmében október elsejétől az éjszakai szórakozóhelyeket és az ötszáz főnél nagyobb létszámú rendezvényeket – függetlenül attól, hogy beltéri vagy kültéri – a fővárosban már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. A kereskedelmi egységekben, hivatalokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedésben mindenütt és mindenkinek kötelező lesz a nagyobb biztonságot nyújtó FFP2-es maszk viselése.

Az éttermek, edzőtermek, sport- és kulturális létesítmények – a védettségi igazoláson túlmenően – már csak negatív PCR-tesztet fogadhatnak majd el, tehát az antigén gyorstesztek októbertől nem jogosítanak belépésre.

Ludwig elmondta, hogy a jelenleg kórházban ápolt Covid-betegek átlagéletkora 48 év. A normál osztályon kezeltek nyolcvan százaléka, míg az intenzív kezelésre szorulók kilencven százaléka nincs beoltva. Követendő példaként Dániát említette, ahol a lakosság átoltottsága nyolcvan százalék fölött van, és ennek eredményeképp megszüntethették a járványügyi korlátozásokat.

A szigorú intézkedésekkel és a mindenki számára könnyen elérhető oltakozási lehetőségek megteremtésével Bécs városvezetése azokat kívánja megszólítani, akik nem elvi okokból utasítják el a védőoltást.

A rendelkezés egyelőre november elsejéig lesz érvényben.

Ausztriában eddig 5 669 958 ember kapta meg a koronavírus okozta Covid–19-betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 355 022-en. Az elmúlt 24 órában 1240 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 726 674 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 897, az intenzív kezelésre szorulók 214-en vannak. A Covid–19 szövődményeibe az elmúlt napon 22 ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 918-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 693 600.

Szlovákia

Az Új Szó – Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter kijelentésére hivatkozva – azt írja, hogy négy járásban már olyan komoly szinten növekszik az új fertőzöttek száma, hogy drasztikus intézkedésekre van szükség. A besorolásban bordó színt kapó bártfai járásban már holnaptól, míg a korponai, a rozsnyói és a szakolcai járásban a jövő hét hétfőjétől éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be.

A korponai járás a magyar határtól alig tíz kilométerre található, a rozsnyói járás pedig még ennél is közelebb, az Aggteleki-karszt szlovákiai oldalán.

A kijárási tilalom este 9 és reggel 5 között lesz érvényben, és a bordó járásokban élők csak kivételes esetben hagyhatják el az otthonukat az esti órákban, például orvoslátogatás vagy munkavégzés céljából.

A bordó járásokban újra bevezetik az idősek vásárlási idejét is, valamint már kültéren is kötelező lesz a maszkviselet – beltérben már FFP2-es védőeszközre van szükség, kültéren elegendő a sebészi szájmaszk is (kivéve, ha kétméteres körzetben nincs senki). Emellett a bordó járásokban jelentősen szabályozzak a tömegrendezvényeket is, az esküvőkön, családi vacsorákon, illetve minden olyan eseményen, ahol nyilvános étkezés zajlik, a beoltott személyek is csak legfeljebb 20-an lehetnek. Ebben a fázisban már a teszteredmény sem elegendő ahhoz, hogy részt vehessünk az esküvőkön, csakis a teljesen védettnek számító személyeket engedhetik be a szervezők. Az éttermekbe is csak az oltottak léphetnek be, s legfeljebb négyen ülhetnek egy asztalnál, továbbá meg kell tartani a kétméteres távolságot az asztalok között.

Ukrajna

Elkerülhetetlen, hogy ismét szigorú korlátozásokat vezessenek be a járványhelyzet romlása miatt Ukrajnában – jelentette ki Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy hétfői tévéműsorban. Eközben a járvány tavaly tavaszi kitörése óta a betegségben elhunytak száma meghaladta az 54 ezret az országban.

A tisztségviselő közölte, egyelőre nincs konkrét időpontja a korlátozások szigorításának. Szavai szerint az bizonyos, hogy hamarosan a legenyhébb, „zöld” kategóriából az ország már az eggyel szigorúbb, „sárga” kategóriába kerül, amelyben szigorúbb korlátozások vonatkoznak egyebek mellett a tömegrendezvények és az edzőtermek látogatására. Biztosított egyúttal afelől, hogy az üzleti szféra és a beoltottak számára könnyítések lesznek, például nem szabja majd meg a tárca, hányan tartózkodhatnak egyszerre egy légtérben ott, ahol az alkalmazottak és a látogatók védettek a koronavírussal szemben. Hozzáfűzte, hogy ez még kidolgozás alatt áll.

Kuzin leszögezte, hogy nincs konkrét szám arra vonatkozóan, mennyi új megbetegedés után lehet zárlatot bevezetni Ukrajnában. Meggyőződését fejezte ki ugyanakkor, hogy a legsúlyosabb, „vörös” kategóriába november előtt nem kell átsorolni az országot.

Később Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy másik televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Ukrajna már jövő hétfőn „sárga” besorolásba kerülhet. A tárca erre tett javaslatot, a döntést a héten összeülő kormányzati válságstáb hozza meg – mondta.

Ukrajnában hétfőre 773 esettel 2 298 307-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem a fele az előző napiénak és jóval kevesebb az elmúlt hét hétköznapjaiban mértnél, ennek az oka viszont általában az, hogy a hétvégeken kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 18-cal 54 001-re emelkedett. Eddig 2 213 177-en gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma csaknem háromszázzal 31 129-re nőtt. Kórházba 635 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg ez a szám a megelőző napon 899 volt.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 581 418-an kapták meg valamely védőoltás első, 4 208 085-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 41 787 embert oltottak be az országban.

Románia

Gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe Romániában: szombaton meghaladta az ötezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) által közölt 5388 új fertőzés ugrásszerű növekedést jelent az e heti 4000-4500 közötti esetszámokhoz képest, és több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Szombaton 97 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS, ez is több mint duplája a kéthetes mozgóátlagnak.

Romániában alig több mint egy hete lépte át a napi fertőzések száma a 2500-as küszöböt. A kórházban ápolt fertőzöttek száma azóta több mint másfélszeresére emelkedett, és a hétezret közelíti. Csaknem nyolcszáz súlyos állapotban lévő fertőzöttet (köztük 16 gyereket) az intenzív osztályon ápolnak.

Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltási kampány koordinátora egy péntek esti televíziós műsorban elmondta: a járványügyi hatóságok előrejelzése szerint október első hetében a – jelenleg háromezer körüli – átlagos napi esetszám elérheti a hétezret, de a csúcsértékek a tízezret is meghaladhatják, október közepén pedig már 17 ezres heti átlaggal és napi húszezer új fertőzés feletti csúcsértékekkel számolnak a 19,3 millió lakosú Romániában.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?