Létrehozva: 2021.02.21.

COVID-19: Szlovákia útja a teljes összeomlásig

A szlovák helyzet súlyosságát az is mutatja, hogy az országban működő krematóriumokban már nem győzik a halottak hamvasztását.

Szlovákiában jelenleg a világon a legmagasabb az 1000 főre jutó koronavírus okozta halálozások száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Az ország tavaly év végén egyedülálló módon kezdett országos tesztelésbe. Ám úgy tűnik, hiába minden törekvés, az 5,5 milliós ország rendkívül súlyos helyzetbe került. Összefoglaltuk, mi vezetett idáig.

Országos lezárás helyett országos tesztelés – Igor Matovic miniszterelnök október közepén állt elő ezzel az ötlettel, mert úgy vélte, ez az egyedüli alternatívája az országos lezárásnak, ami súlyos gazdasági károkat okozna. Az országos tesztelést mind a négy párt támogatta a kormánykoalícióból. Így Szlovákia októberben a világon elsőként országos tesztelésbe kezdett. A V4-es ország ezzel a lépésével szembement a fősodorral, mivel szinte minden ország az újabb lezárás mellett döntött a második hullám felfutásakor. Az országos tesztelés első körére október 31-én és november 1-én került sor. Több ország is segítette a tesztelést, Ausztriából 50, míg Magyarországról 200 szakember érkezett, hogy közreműködjön a tesztek elvégzésében. Végül két nap alatt több, mint 3,6 millió embert teszteltek le – ebből nagyjából 38 ezer lett pozitív. Rájuk két hét karantén várt. Egy héttel később (november 7-én), a második körben csak azokban a járásokban teszteltek, ahol az előző körben 0,7 százaléknál nagyobb volt a pozitivitási ráta. A tesztelésekkel párhuzamosan október 24-től november elejéig országos kijárási tilalmat vezettek be, vagyis egy rövid időre leállították az országot. Ennek eredményeként egy hét alatt sikerült visszaszorítani a megbetegedések számát. Igor Matovic kormányfő sikeresnek értékelte a kétkörös országos tesztelést, a koronavírus-járvány által leginkább érintett régiókban 74–88 százalékkal sikerült csökkenteni a beazonosított fertőzöttek számát. „Ahhoz, hogy megállítsuk a járvány terjedését, újabb országos tesztelésre van szükség”, mondta a november 19-i kormányülés után a szlovák miniszterelnök. Ekkor úgy vélte, hogy ezt jó lenne még az ünnepek előtt elvégezni, de végül elvetették az újabb kör ötletét. Az újabb tömeges tesztelés ötlete a lakosság körében sem volt népszerű, Zuzana Caputová köztársasági elnök is erősen kampányolt ellene. Az ellenérzést használta ki a szlovák gazdasági miniszter, Richard Sulík, aki Matovic szerint szabotálta a tesztek beszerzését, így az országos tesztelés megbukott. Amint lefutott az első tesztelés és lezárás hatása, újra emelkedni kezdtek az esetszámok, ráadásul meredeken. December 26-án megkezdődött az oltás Szlovákiában, elsőként az ismert infektológust, Vladimír Krčméry-t oltották be, majd másnap a kormány több tagját is.
Január elején azonban megjelent a brit mutáció az országban, és sokak szerint emiatt jutottak el most a válság küszöbére. A mutáns vírus megjelenésének bejelentése után nem sokkal Matovic már arról beszélt, hogy az az egész országban elterjedhetett. A variáns megjelenése alkalmat adott arra is, hogy a miniszterelnök ismét szembekerüljön a gazdasági miniszterével. Matovic szerint Sulík felelős azért, hogy hetekkel korábban nem lehetett elkezdeni az országos tesztelést, és így több ezer halálesetért és milliárdos gazdasági kárért felelős. Végül Szlovákia eljutott arra a pontra, hogy míg ősszel elsők voltak a járványkezelést illetően, addig mostanra az utolsó helyre kerültek. Az ország egészségügye drasztikusan túlterheltté vált, orvos- és nővérhiány alakult ki. Emiatt a szlovák kormány szerdán aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét, és egészségügyi személyzetet kért a többi uniós országtól. A szlovák helyzet súlyosságát az is mutatja, hogy az országban működő krematóriumokban már nem győzik a halottak hamvasztását. Szlovákiában jelenleg hat krematórium a nap 24 órájában működik. A hamvasztásokat nem tudják felgyorsítani, közben a halottakból azonban egyre több érkezik, számol be róla az Új szó. A Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének (SAPaKS) elnöke arról beszélt, hogy átlagban 100 ember hal meg naponta. Ladislav Stríž szerint ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa. A kritikus helyzet miatt a temetkezési vállalatok és krematóriumok képviselői csütörtökön találkoztak a központi válságstábbal. Roman Mikulec belügyminiszter az ülés előtt arról beszélt, hogy valószínűleg több hűtőkamiont fognak rendelni, és azokat fogják szétküldeni a krematóriumokba. „Tenni kell valamit, mert az elhunytak lassan kezdenek felhalmozódni a krematóriumokban„, fogalmazott a politikus. Mindeközben a kormányban ellentétek rajzolódtak ki a vakcinabeszerzést illetően. A csütörtöki kormányülésen a Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről szóló javaslatot vitatták meg, a négypárti kormánykoalíció egyik tagja, a Za ľudí azonban megvétózta az orosz vakcina vásárlását. Igor Matovic azt mondta: sajnálja a párt hozzáállását, ugyanakkor bármennyire is szeretné, nem fogja kommentálni a döntést – szerinte az emberek maguk is le tudják vonni a következtetéseket. Mint szombatra kiderült, a döntés ellenére Szlovákia mégis vásárolni fog a Szputnyik V-ből. A témában összehívott sajtóértekezletén a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy megállapodott Oroszországgal kétmillió adag Szputnyik V-vakcina június végéig történő szállításáról. Matovic újabb bírálatot is megfogalmazott az orosz vakcina korábbi elutasítását illetően, kiemelve, hogy annak alkalmazását Magyarország mellett további 29 ország engedélyezte. A hét közepén Magyarország, Lengyelország és Ausztria is felajánlotta segítségét Szlovákiának a járvány elleni küzdelemben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pornósnak állt a bombatestű focistanő - képek

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 790. napja – Áttörés az ukrán háborúban: Oroszország szinte ellenállás nélkül nyomul előre

metropol.hu

Óriási változások a Fradinál, ők távozhatnak a klubtól

hirtv.hu

Karácsony elmondása szerint nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Ne hagyd ki: ma rózsaszín telihold világít az égbolton!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye