POLITIK

Büntetőeljárás indulhat a Szeviép-ügy bírái ellen

Hivatalból büntetőeljárást indíthatnak a Szeviép-ügyet tárgyaló bírák ellen, amennyiben a fegyelmi eljárás során olyan adatok kerülnek elő, amelyek megalapozhatják a vesztegetés elfogadásának, befolyással üzérkedésnek vagy más korrupciós bűncselekmény elkövetésének a gyanúját.
  • Szerző: ripost

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a szolgálati bíróság eljárásrendje szerint a büntetőeljárás akár heteken belül megtörténhet, körülbelül január végéig kell ugyanis elkészítenie jelentését a botrány feltárásával megbízott vizsgálóbiztosnak. A belső ellenőrzés eredményeit összegző dokumentum egyébként a „vádirat” szerepét tölti be a szolgálati bíróság eljárásában, és fő szabály szerint harminc nap áll rendelkezésre az elkészítéséhez.

Fotó: PestiSrácok.hu

Mint ismert, a PestiSrácok.hu több részből álló cikksorozatot közölt arról, hogy összeférhetetlenség és jogsértés merülhetett fel a Szeviép-perben felmentő ítéletet hozott bírói tanács tagjainál. A is hírül adta: a hírportál először arról írt, hogy a Botka László vezette szegedi önkormányzattól kapott zsíros megbízást a Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanács egyik bírájának, Nóvé Ágnesnek a családi cége. Megírták azt is: Kovalcsik Éva, a bírói tanács vezetője feltűnően kedvező áron vásárolt lakást a szegedi önkormányzattól, illetve hírt adtak arról, hogy az egyik Szeviép-vádlott védőjének felesége szignálja ki Szegedi Törvényszéken a büntetőügyeket. Azt is megírták, hogy a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottjának a védője egy 2016-os meghatalmazás szerint éppen Nóvé Ágnes családi cégét képviselhette.