Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.12.07.

Brüsszel így próbálná betiltani a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát

Az Il Giornale olasz napilap által elsőként közölt uniós belső dokumentáció szerint az Európai Bizottság új kommunikációs irányelveket fogalmaz meg, s ezek a többi között tiltják a karácsony kifejezés, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát, amit „a politikai korrektség lázálmának” nevezett Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek elnöke.

Antonio Tajani a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke és az alkotmányügyi bizottság jelenlegi elnöke hétfőn bejelentette, hogy interpellációban vár választ az Európai Bizottságtól arra a kérdésre, hogy vajon az új brüsszeli irányelvek tiszteletben tartják-e a gondolati és véleménynyilvánítási szabadságot. „A befogadás elvének szem előtt tartását figyelembe véve, miként kívánják tiszteletben tartani az Európai Bizottság dolgozói többségének érzékenységét? Talán módosítani kellene ezeket az irányelveket az Európai Unió keresztény gyökereinek tiszteletben tartásával” – olvasható Antonio Tajani közleményében. Az Il Giornaléban Francesco Giubilei a Nazione Futura (Jövő Nemzete) konzervatív mozgalom elnöke, a budapesti Mathias Corvinus Collegium volt vendégoktatója írt elsőként a Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos nevével fémjelzett dokumentumról. A cikk szerint az Európai Bizottság új irányelvei a befogadás erősítését kívánják szolgálni a belső és külső kommunikációban. Giubilei felidézte, a dokumentum célként tűzi ki, hogy mindenki hasonló elismerésben és tiszteletben részesüljön nemtől, származástól, kortól, vallástól, meggyőződéstől, szexuális orientációtól függetlenül, kiemelt figyelemmel az LMBTQ-közösség tagjaira. Az olasz napilap úgy tudja, hogy az új irányelvek szerint többek között nem szabad angolul a Mr és Mrs megszólítást használni, hacsak az érintettek ebbe nem egyeznek bele, tilos a szóhasználatban a nyelvtani hímnemet részesíteni előnyben, nem lehet olyan találkozókat rendezni, amelyeken kizárólag azonos nemű részvevők vannak jelen, urak és hölgyek helyett a kedves kollegák kifejezést írják elő. Tilos továbbá a férfiakat kizárólag aktív, a nőket pedig passzív szerepkörben feltüntetni, emberek helyett az emberiség kifejezés használatát javasolja, és tiltja például „a Mars-bolygó gyarmatosítása” kifejezést is. Az új irányelvek karácsonyi időszak helyett a téli szünet használatát írják elő, és nevek említése esetén a Mária helyett a Malikát javasolja. Matteo Salvini a Liga elnöke közösségi oldalán azt kérdezte, hogy az Európai Bizottság elképzelése „csak nekem tűnik őrültségnek?”. Giorgia Meloni szintén közösségi oldalán „a politikai korrektség lázálmának” nevezte, hogy „Európában betiltják a karácsonyt, és egyenesen azt is, hogy valakit Máriának hívjanak”. „A politikai korrektség semmit és senkit nem kímél (..) célpontban Mária és János is, miért? mert sértőnek bizonyulhatnak a nem keresztények számára? Elvakult ideológia nevében el akarják törölni egy nép kultúráját. Történelmünket és identitásunkat nem lehet eltörölni, tisztelni kell” – jegyezte be közösségi oldalán Giorgia Meloni.
Update: Az Európai Bizottság visszavonja a testület tagjai számára előírt, belső és külső kommunikációs iránymutatásokat tartalmazó, vitákat kiváltó dokumentumát, és tovább dolgozik annak véglegesítésén – jelentette be keddi közleményében Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa.
Egy, az Il Giornale című olasz napilap hétfői számában megjelent híradás arról számolt be, hogy a kommunikációs iránymutatás egyebek mellett a „karácsonyi időszak” helyett az „ünnepi időszak” kifejezés használatát, valamint a hagyományos európai keresztény nevek tiltását javasolja a nem keresztény emberek érzékenységének tiszteletben tartása érdekében. Az új irányelvek nevek említése esetén például a Mária helyett a Malikát javasolta. Antonio Tajani az uniós parlament volt elnöke, az olasz jobboldali Hajrá, Olaszország! párt politikusa hétfőn bejelentette, hogy interpellációban vár választ az Európai Bizottságtól arra a kérdésre, hogy vajon az új brüsszeli kommunikációs iránymutatás tiszteletben tartja-e a gondolati és véleménynyilvánítási szabadságot. Helena Dalli keddi közleményében rámutatott: kezdeményezésének lényege az volt, hogy bemutassa az európai kultúra sokszínűségét, és azt, hogy „a bizottság befogadó minden társadalmi réteg és meggyőződés iránt”. Dalli úgy vélekedett, hogy az iránymutatások közzétett változata ezt a célt nem szolgálja megfelelően, nem kiforrott eléggé és nem felel meg a bizottság minőségi normáinak. „Az iránymutatások kidolgozása egyértelműen több munkát igényel, ezért a jelenlegi dokumentumot visszavonom, és tovább dolgozunk a végső változaton” – tette hozzá. Giorgia Meloni a jobboldali ellenzéki erő, az Olasz Testvérek (FdI), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsalád elnöke közösségi oldalán győzelemként jelentette be a bizottsági dokumentum visszavonását. „Megmenekült a karácsony” – írta Meloni. Hozzátette, mivel az Európai Bizottság számára a karácsony megünneplése „sértő vagy kevéssé befogadónak” tűnik, ezért majd az FdI megünnepli. Bejelentette, hogy a jobboldali ellenzéki párt december 6. és 12. között Rómában megrendezi a konzervatív erők karácsonyát. Az Atreju elnevezésű jobboldali politikai találkozó karácsonyi változatáról lesz szó: utolsó rendezvényét 2019 szeptemberében tartották. A szintén jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini ugyancsak a közösségi oldalán írt: „Mária az anya, József az apa, éljen a szent karácsony! remélve, hogy senkit sem sértődik meg” – fogalmazott Az olasz püspöki kar (CEI) napilapja a L'Avvenire úgy vélte, hogy az Európai Bizottság a „semlegesség nevében az európai gyökereket vágja ki”. A Coldiretti, a legnagyobb agrárszövetség a dokumentum visszavonása után kiadott közleményében kiemelte: az Európai Unió „utolsó őrületének a vallási, kulturális és agrárgyökerek elárulása számít, amellyel évezredes néphagyományokat törölnek el”. Az európai identitás gyengítésének folyamata most a karácsonyt vette célba, melynek „a család és az ünnepi asztal” az első számú jelképe – olvasható a Coldiretti közleményében, amely szerint az EU legszívesebben rovarokat tenne az európaiak asztalára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Európai Uniós ország őrült fenyegetése: legyen Magyarországon is általános hadkötelezettség

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

life.hu

Ki az a Rose Hanbury, akinek állítólag viszonya van Vilmos herceggel?

vg.hu

Brit királyi család: nagy bejelentést tehetnek Katalin hercegnével kapcsolatban

metropol.hu

Szem nem marad szárazon: sírva ölelte egymást Lékai-Kiss Ramóna és szerelme a kézilabda-válogatott mindet elsöprő győzelme után

mandiner.hu

Szoboszlai egyetlen mozdulattal bolondot csinált a manchesteri világsztárból (VIDEÓ)

origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

„Kis kék manó” - megmutatta édes kisfiát Szinetár Dóra

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Liu Shaolin Sándor megforgatta a magyarok szívében a kést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt

POLITIK

Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításban

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat