BOZÓT

Vigyázz: észrevétlenül szedi le egy vírus a bankszámládról a pénzt

Már a banki visszaigazoló SMS-edet is hamisítják! Tényleg csak a párnacihába rejtett pénz van biztonságban?
  • Szerző: F. G.

Az újabb számítógépes kártevők már rejtve működnek, ezért nehezebb észrevenni, ha megtámadták a felhasználók készülékeit - közölte a G Data biztonsági szakértője az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Petrányi-Széll András elmondta, hogy víruskereséssel lehet lebuktatni ezeket a kártevőket, de jobb megelőzni a bajt, ezért érdemes betartani néhány alapvető szabályt.


  

Fontos, hogy amikor a felhasználó belép a bankfiókjába, saját maga gépelje be az internetes címet a böngészőjébe, és ne kattintson levélben érkezett hivatkozásra.

Elképzelhető ugyanis, hogy ezt az e-mailt csalók küldték, akik látszólag a bank oldalára irányítanak, valójában azonban egy hamis, csupán arra hasonlító honlapra, amelyen keresztül ellopják az azonosítóidat, és megpróbálják teljesen átvenni az irányítást a bankfiókod felett.
    

Mindig saját eszközről  intézd a banki ügyeket, az internetkávézók, de még a munkahelyi gépek sem kellően biztonságosak.

Fontos, hogy a vezeték nélküli hálózati kapcsolat szintén saját és titkosított legyen, nem ajánlott például éttermek nyílt hálózatait igénybe venni.

    Petrányi-Széll András megjegyezte, hogy

a mobiltelefonokra küldött visszaigazoló SMS-eket is ki tudják játszani a bűnözők,

ugyanis vannak olyan "trójai" vírusok, amelyek a készülékeket szintén megfertőzik. Így a csalók el tudják "fogni" az SMS-eket, és teljes kontrollt szerezhetnek a bankfiók felett.

 

És ezeket olvastad már?