BOZÓT

Sarki fűszeres is érintett az évszázad offshore-botrányában!

Vezető politikusok vagy azok családtagjai, élsportolók, sportvezetők, bankárok, üzletemberek az érintettjei a Panama Papírokként elhíresült offshore-ügynek. Ezek ismeretében sokan joggal kérdezhetik, miért csak a kis embereken verik le, ha netán késnek az adóval?
címkék:
  • Szerző: F. G.

Adóelkerülést is lehetővé tevő offshore cégek iratanyagai kerültek ki egy panamai ügyvédi iroda adatbázisából, s jutottak tényfeltáró újságírókhoz, akik aztán kiborították a bilit.

Az orosz, az ukrán, a kínai, az argentin elnök, a brit és izlandi miniszterelnök is újságok címlapjára került az offshore-ozással kapcsolatban vagy személyes érintettség vagy rokoni, baráti köre okán.

Még a korrupció felszámolására felesküdött nemzetközi civil szervezet, a Transparency International chilei vezetőjének neve is szerepelt az iratokban.

Vele együtt többen lemondtak addigi pozíciójukról, mások, a többség alaptalan támadásnak minősítette a velük kapcsolatos állításokat.

Magyarországról Horváth Zsolt volt fideszes képviselő mellett a politikai paletta másik oldaláról azMSZP-s Boldvai László volt pártpénztárnok a felesége offshore-os cége miatt került képbe.

A bankárvilág is benne van a dologban, magyar részről Erős Jánost említik, aki a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok idején a Magyar Fejlesztési Bankot vezette. A HVG értesülése szerint Erősnek jelenleg befektető cégein keresztül az FHB Bankban, illetve a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több megyei lapot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt-ben van érdekeltsége.

 

Jószerével minden tudósítás megemlíti, hogy offshore céget alapítani nem törvénytelen, de…

 

nem biztos, hogy etikus eljárás főként olyan nemzetközi bankházak részéről, amelyek befolyásos és gazdag ügyfeleik számára ajánlották ezt a lehetőséget, hogy rejtve maradhassanak a nyilvánosságtól.

 

Megjelentek spekulációk arra nézve is, hogy kinek állt érdekében a mostani kiszivárogtatás, hogy miért nincsenek az érintettek között befolyásos amerikai cégek vagy politikusok. Lehet keresni ilyesmit, de az esetleges irányítottság a jelenségen mit sem változtat. Hogy a hatalomban, hatalomhoz közel állók is szeretik „racionalizálni” az adóbefizetéseiket.

És nekik erre több lehetőségük van, mint a sarki fűszeresnek… Szóval, ilyen módon ő is érintett az ügyben. Már megint a rossz oldalon, a lúzerek között találta magát.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?