BOZÓT

Mutasd csak, hány centi vagy!

Tudod, hogy melyik nemzet fiai a legmagasabbak? Ha nem, kattints bátran, eláruljuk!
  • Szerző: KF

 

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy az elmúlt 100 évben mennyit változott a világ fiainak magassága nemzetiség szerint, és hogy kik uralják a világot – legalábbis centikben.

Európa országai állnak az élen – a tíz legmagasabb nemzet listájára más ország nem is fért fel...

A holland férfiaknál és a lett nőknél nem él magasabb a világon – az átlag centimétereket nézve ők lettek a lista aranyérmesei. Ez derül ki a 187 ország adataiból, amely egészen 1914-től kezdve vizsgálja a centimétereket.

Magyarország esetében is növekedést tapasztaltak a kutatók: míg száz éve a férfiak a maguk átlag 168 centijükkel a világranglista 44. helyén álltak, addig mára egészen a 36. helyig jutottak a 178 centiméterükkel. A nők esetében még szembeszökőbb volt a növekedés: átlag 153 centis magasságúról (59. hely) 165 centire nőttek (41. hely).

A világ legalacsonyabb férfijai Kelet-Timorban élnek a maguk átlag 160 centiméterével, míg a legkisebb nők továbbra is Guatemalában laknak: míg 1914-ben az átlagmagasság 140 centi volt, mostanra ez 150-re növekedett.

A gének csak az esetek harmadában felelősek a változásokért – sokkal inkább a környezeti tényezők befolyásolják az alkatunkat

- jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, Majid Ezzati.

Szerinte a jó egészségügyi rendszer, a higiénia és a helyes táplálkozás a kulcsszereplő, de fontos az anya egészségügyi állapota és az is, hogyan étkezett a terhesség alatt.

A tudósok szerint a magasabb emberek hosszabb élettartamra is számíthatnak, és kisebb az esély arra, hogy szívbetegségek alakuljanak ki esetükben. Bizonyos daganatos betegségekre viszont érzékenyebbek: nagyobb eséllyel lesznek végbél-, mell vagy petefészekrákosak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?