BOZÓT

Mindszenty-szobor Pesthidegkúton

Jubileumi zarándoklat keretében avatták fel és áldották meg Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika előtt.
  • Szerző: emta

Engesztelő zarándoklatot tartottak a Városmajori Jézus Szíve-templomtól a máriaremetei bazilikáig szeptember 16-án annak alkalmából, hogy a magyar katolikus egyház egykori vezetője, Mindszenty József bíboros, hercegprímás, hetven esztendeje hirdette meg a Boldogasszony Évét és vezetett gyalogos zarándoklatot 1947. szeptember 14-én százezer férfi részvételével Máriaremetére. Idén a 14 kilométer hosszú úton Bíró László és Székely János püspök, valamint Lambert Zoltán kanonok vezette a hívőket.

A máriaremetei bazilika előtt Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg Mindszenty József bíboros szobrát, amelyet az évfordulóra készített el Rieger Tibor szobrászművész. A több mint két méter magas, horvát időtálló mészkőből készült, gránit posztamensen álló emlékmű állami és önkormányzati forrásokból, közpénzen létesült, a II. Kerületi Önkormányzat például a polgármesteri keretből közel 750 ezer forinttal támogatta megvalósulását.

A szobor avatásán az önkormányzat képviseletében részt vett többek között Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Ernyey László, az önkormányzat egyházi és karitatív szervezetek tanácsnoka, valamint a képviselő-testület több tagja.

Az emlékmű megáldását követően a kegyhely szabadtéri oltáránál a zarándokok előtt szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros.

 

És ezeket olvastad már?