Létrehozva: 2021.12.20.

Márki-Zay Péter Bajnait dicsőíti azért, mert elvette a 13. havi nyugdíjat

Ahogyan egyre közeledünk a választásokhoz, úgy lépnek elő az árnyékból a baloldali múlt legjelentősebb szereplői, akiknek nem titkolt szándékuk a hatalom visszaszerzése Márki-Zay Péter mögé bújva. Bajnai Gordon az elmúlt hetekben egyre gyakrabban kerül elő, napi rendszerességgel egyeztet Gyurcsány Ferenccel és most már minden bizonnyal Márki-Zay Péterrel is. Bajnai – aki alatt a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb megszorításait vezették be -, mint kiderült, Márki-Zay egyik legnagyobb példaképe, és szerinte az országot tönkretevő Bajnai-kormány „sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon”. Nem is csoda, hogy így vélekedik a megszorítások időszakáról Gyurcsány jelöltje, hiszen Bajnaihoz hasonlóan ő maga is a megszorításokra akarja alapozni esetleges kormányzását.

Korábban a Ripost is beszámolt róla, hogy Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc volt minisztere a Facebookon toboroz embereket Márki-Zay Péter számára, mindez pedig jól mutatja, hogy a baloldali múlt emberei egyre gyorsabban a felszínre törnek, hogy visszaszerezhessék a hatalmat.

Márki-Zay, a Bajnai rajongó (Fotó: MTI)

Bajnait Gyurcsány nemrég a kampány logisztikai hátterének biztosításával bízta meg, a toborzás valódi oka nyilvánvalóan az, hogy a baloldalnak szinte egyáltalán nincsenek mozgósítható szimpatizánsai.

Bajnai Gordon már a rendszerváltozás előtt, 1989-ben együtt mozgolódott, szervezkedett Gyurcsány Ferenccel, akinek kormányzása alatt, 2006-ban fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Később, 2007 és 2008 között önkormányzati és területfejlesztési, majd 2009-ig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként tevékenykedett.

Gyurcsány bukását követően lett miniszterelnök.

Bajnai és Gyurcsány (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Bajnai és Gyurcsány azóta is szoros kapcsolatot ápolnak. Emiatt is nagy az egyetértés a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalon azzal kapcsolatban, hogy vissza kell hozni a baloldali kormányzásra jellemző megszorításokat.

Márki-Zay már számtalanszor beszélt a rezsicsökkentés ellen, amelyet többek között ostobaságnak tart, és ez az az egyik első intézkedés, amit hatalomra jutása esetén szeretne eltörölni, ahogy a minimálbért is fölöslegesnek tartja. Gyurcsány jelöltje Kálmán Olga könyvében Bajnait az ország megmentőjeként írta le:

„Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. (...) A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. (...) Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani„ - emlékezett vissza Márki-Zay Péter Bajnai Gordon egyéves, megszorításokkal teli, emberek százezreit csődközeli helyzetbe hozó kormányzására.

Nem ez volt az első eset, amikor Márki-Zay dicsérte Bajnait, akire egyfajta példaképként tekint, hiszen ő maga is megszorításokat tervez, amint kormányra kerül.

”Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egyéves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon„ – ezeket a kijelentéseket a baloldal miniszterelnök-jelöltje 2021 augusztusában tette.

Vagyis Márki-Zay szerint a legeredményesebb időszak az volt, amikor a magyar emberek a rendszerváltás óta a legtöbbet szenvedtek.

A vásárhelyi polgármester azonban itt nem állt meg, tovább is méltatta Bajnait:

”Tehát kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány akkor. De nekem az volt a benyomásom, hogyha ők előrehozott választást csináltak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek egyrészt nem lett volna kétharmada. Megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen mondhatnám, hogy rehabilitáltam.„

Emlékezzünk vissza arra, hogy a Márki-Zay Péter által az egekig magasztalt Bajnai-kormány a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb megszorító csomagját vezette be. A csomag részeként a Bajnai-kormány a közszférában többek között megszüntette a 13. havi bért, csökkentette az önkormányzatoknak járó támogatásokat. Emellett számos, az idős embereket érintő megszorítást is hoztak.

Így előrehozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót is visszavonták, és megszüntették a 13. havi nyugdíjat. Emellett 10 százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, három évről két évre rövidítették a gyes és a gyed idejét, megszüntették a lakástámogatási rendszert és fokozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt. Amikor 2010-ben Bajnai és a szocialista kormányzás a választáson megbukott, Magyarország romokban volt.

Bajnai azóta is a megszorításokra alapozó gazdaságpolitika híve, akárcsak Gyurcsány Ferenc és jelöltje, Márki-Zay Péter. Bajnai szintén folyamatosan támadta és támadja a rezsicsökkentést, a kormány által folytatott rendkívül sikeres gazdaságpolitikát pedig fényevésnek nevezte.

Hatalomra kerülése esetén a baloldal eltörölné a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat – hangsúlyozta csütörtöki videónyilatkozatában a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik István azt mondta: az elmúlt napokban kiderült, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje mit gondol valójában a 13. havi nyugdíjról. Márki-Zay Péter ugyanis azt nyilatkozta, hogy egyetértett Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel abban, hogy a 13. havu nyugdíjat meg kellett szüntetni, és azt felelős döntésnek nevezte – közölte a kormánypárti politikus. A Fidesz kommunikációs igazgatója hozzátette: most Márki-Zay Péter még tovább ment, azt mondta a Covid után, a járvány nehézségei közepette 13. havi nyugdíjat adni az időseknek „böszmeség”. „Mi ezt nem így gondoljuk” – jelentette ki a fideszes politikus, hozzátéve: úgy gondolják a járvány mindenkit nehéz helyzetbe hozott, ezért mindenkinek segíteni kell: a magyar családoknak, a magyar vállalkozásoknak, a magyar időseknek is. Hollik István szerint azzal, hogy most Márki-Zay Péter ismét megtámadta a 13. havi nyugdíjat, egyértelműen látszik: „ez a baloldal ugyanaz a baloldal, aki kormányzása alatt nem csinált mást csak plusz terhet rakott az emberek, az idősek vállára”. Több terhet raktak az idősek vállára például azzal, hogy egekbe emelték a rezsi árát és elvették a 13. havi nyugdíjat – jegyezte meg. A Fidesz-KDNP ezzel szemben azon dolgozik, hogy Magyarország előre menjen és a gazdaság jó teljesítményéből mindenki részesüljön, így az idősek is – emelte ki a politikus, megjegyezve: ezért is kaptak az idősek nyugdíjprémiumot, s ezért építik vissza a 13. havi nyugdíjat, amelyet teljes egészében megkapnak a nyugdíjasok 2022-ben. „Ne engedjük, hogy a baloldal hatalomra kerüljön, hiszen akkor egyértelmű, hogy a rezsicsökkentés mellett a 13. havi nyugdíjat is eltörölné” – szögezte le Hollik István.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják

POLITIK

Hídpénzbotrány: Így juthatott vissza a pénz a Városházára

POLITIK

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott