BOZÓT

Kiderült, mikorra nyithat ki újra a legendás budapesti épület

Volt már teljes felújítási terv, ami az egész Népligetet érintette volna, de azt a 2024-es olimpiai tervekkel együtt készítették. Most mégis döntöttek a Planetárium felújításáról.
  • Szerző: PZs

Leghamarabb  a 2019-es év végére készülhet el a Planetárium teljes felújítása.

Ahogyan kívülről, úgy belülről is minden megújul, még a csillaggömb-vetítőt is lecserélik. Ahogyan a %% is megírta, a kormány határozatban állt ki a felújítás mellett, és 50 millió forintot különített el a tervek elkészítésére.

A teljes felújítás előkészítésének 2018. augusztus 31-ig kell elkészülnie, a legutóbbi becslések szerint 3 milliárd forintra lesz szükség ahhoz, hogy mind az épület, mind a technika megújulhasson. A 2016-os felújítási terv az egész Népligetre vonatkozott, és az olimpiai pályázat miatt készült el, de ez végül nem valósult meg, miután Budapest visszalépett a pályázattól.

Nyárra pedig odajutott az intézmény, hogy a tarthatatlan állapotok miatt bezárták a 40 éves épület kapuit. Ezután a tulajdonos, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 96 millió forintot kapott a tető szigetelésére - tudtuk meg Piróth Eszter igazgatótól.

Az elmúlt években a felújítást a tulajdoni viszonyok is akadályozták, amit szintén rendezni kell, így jövő nyár végére az állam lesz a tulajdonosa az épületnek és a területnek.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?