BOZÓT

Két gyerek is megsérült, amikor buszmegállóba csapódott a pótkerék

Bár a teherautó-sofőröknek minden induláskor ellenőrizniük kell a felrögzített tárgyakat az autón, megint baleset történt. Ezúttal egy nagyoroszi buszmegállóba csapódó pótkerék sebesített meg két gyermeket.
címkék:

Nagyorosziban majdnem tragédia történt csütörtök délben: egy szlovák teherautó pótkereke esett le menet közben, és csapódott be hatalmas erővel a buszmegállóba, ahol többen is várták a buszt. A kerék két gyermeket is megsebesített, szerencsére csak könnyebben. A tehergépjármű vezetője megállás nélkül továbbhajtott. A rendőrök hamar elkapták a gépkocsit vezető 33 éves szlovák állampolgárt. A baleset körülményeit gyorsított eljárásban vizsgálják.

Fotó: Shutterstock

Tavaly augusztusban megölt egy 19 éves lányt az M1-es autópályán egy elszabadult pótkerék. Réka a párjával utazott, amikor autójukba a szélvédőn át egy pótkerék csapódott be. 2018 októberében Nyíregyházán egy buszról esett le a pótkerék, a mögötte érkező autós hirtelen fékezett, a harmadik jármű pedig belerohant. 2012 augusztusában a 7-es főúton esett le egy tehergépkocsi alvázra rögzített pótkereke, amelynek a mögötte érkező személygépkocsi nekiütközött. A pótkerék leesését követően a teherautó megállás nélkül továbbhajtott.

Pánikra semmi ok, a magyar teherautósok nagyon odafigyelnek a rögzített alkatrészekre, a rendőrség pedig komoly szankciókkal sújtja a kilengőket” – mondja Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének kommunikációs vezetője. – „A pótkerék anyagfáradás, műszaki hiba vagy külső behatás miatt eshet le, másrészről személyi mulasztás állhat a háttérben. A teherautó sofőrje szemlézi a járművet induláskor, a felrögzített tárgyak ellenőrzése a napi rutin része. A teherautósok betartják a reggeli szemléket, és a rendőrség is komolyan ellenőrzi, és ha hibát találnak, akár a rendszámot is leveszik azonnal” – mondta el a -nak a szakember.

Börtön járhat a gondatlanságért

A Btk. szerint közúti veszélyeztetést követ el, aki a közlekedés szabályainak megszegésével mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. Súlyos testi sértésért 1-5 év szabható ki, maradandó fogyatékosság okozásáért 2-8 év, ha halálos áldozatot követel a baleset, akkor 5-10 évre büntethetik.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?