BOZÓT

Járványmegelőzési akciótervet sürgetnek a Vajdaságban

Lakossági fórumot tartottak a migránsok miatt Magyarkanizsán, ahol nem csökken a migrációs nyomás.

Hónapok óta egyre több migráns tartózkodik a vajdasági Magyarkanizsán, ahol a tarthatatlan helyzet miatt hívtak össze szombatra lakossági fórumot. A helyiek úgy vélik, a hatóságok nem védik őket kellően az őket érő fenyegetések ellen. A fórumon a község vezetői és a helyi menekültügyi megbízott is részt vett. A magyar határ menti vajdasági és bánáti falvakban nem szűnik a migrációs nyomás, mindennapossá váltak a betörések, atrocitások, így nem csoda, hogy az ott élők valamiféle megoldást várnak problémáikra.

A fórumon a hivatalos szervek képviselői továbbra is a lakosság türelmét kérték, de nagyobb rendőri jelenlétet egyelőre nem tudnak ígérni az ott élőknek. A fórumon Dr. Katona Lívia háziorvos is jelen volt, aki a járványok kitörésének veszélyét és lehetőségét részletezte az egybegyűlteknek, kifejtve, hogy az alapvető higiéniai előírások be nem tartása miatt akár hetek alatt is kibontakozhat egy esetleges járvány.

Migránsok várakoznak Magyarkanizsán

Mivel a fórum végén a résztvevők úgy érezték, hogy több kérdésükre sem kaptak választ, 6 pontos követelést fogalmaztak meg:

  1. Községi járványmegelőzési akcióterv készítése 20 napon belül a nagykikindai járványtani intézet bevonásával.
  2. A magyarkanizsai nyilvános wifi jelszóval védése, hogy ne érjék el azt migránsok.
  3. 10 napon belül nyilatkozzon a szerb államfő arról, hogy mi a hivatalos álláspont a migrációs válsággal kapcsolatban.
  4. A helyi erők helyett a szerb rendőrség illetékesei kezeljék a migrációval kapcsolatos teendőket.
  5. Állami kártérítést kapjanak, mivel a belügyi szervek nem tudják biztosítani az állampolgárok vagyonának épségét, az állam térítse meg a migránsok által okozott károkat.
  6. Gyorsított eljárásban módosítsák a menekültügyi törvényt, ne engedjék, hogy olyan személy lépjen be Szerbiába, aki nem tudja hitelesen igazolni személyazonosságát.

Újra a Vajdaságban vannak, akiket elszállítottak

Egy szerb televízió riportja szerint a február 7-én hajnalban Tompáról a presevoi befogadóközpontba szállított migránsok nagyobb része már újra a Vajdaságban van. A riport szerint a táborban megkapták a szükséges oltásokat és vizsgálatokat, majd ismét útra keltek. A riporternek az egyik migráns azt mondta: nem akarnak Szerbiában maradni, az EU-ba szeretnénk eljutni: oda pedig jelenleg a Vajdaságon és Magyarországon keresztül vezet az út.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?