BOZÓT

Ezért bukott meg valójában az osztrák kormánykoalíció

Kitálalt a belügyminiszter: szigorú bevándorláspolitikája nem tetszett a néppárti kancellárnak, aki régóta ki akarta őt lökni a miniszteri székből...
  • Szerző: RIPOST

A Mandineren jelent meg Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt belügyminiszterének Facebook-írása, melyben bemutatta, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár és az Osztrák Néppárt szándékosan arra játszott, hogy a menekültkérdést igen komolyan vevő belügyminisztert elmozdítsa a posztjáról. Kickl leszögezte, hogy ebbe a szabadságpárt nem mehetett bele, és ezért kerül majd sor szeptember elején az előrehozott választásra.

Az ügy előzménye, hogy szombaton olyan videók jelentek meg a német és osztrák sajtóban, melyeket rejtett kamerákkal készítettek a Szabadságpárt két vezető politikusa, Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus magánbeszélgetéseiről Ibizán. A videók nyilvánosságra kerülése után - melyeket Kickl is katasztrofálisnak és felelőtlennek minősített - a két politikus azonnal lemondott minden tisztségéről és megállapodtak Kurzcal, hogy a koalíciós kormányzat nélkülük tovább folytathassa munkáját.

Kurz azonban nem tartotta a szavát, és - ahogy Kickl írja bejegyzésében - a botrányt kihasználva el akarta érni, hogy a botrányban nem érintett Kickl álljon fel a belügyminiszteri székből és adja át azt a Néppártnak. Kickl ebbe persze nem ment bele, ahogy ő fogalmaz:

A marhavásárt visszautasítottuk.

Így az ügy vége nem lehetett más, mint a koalíció felbontása és új választások kiírása Ausztriában.

Kickl szerint Sebastian Kurz egyértelműen ürügyként akarta felhasználni a botrányt, valójában már régóta el akarta érni, hogy a szabadságpárti politikus távozzon, mivel nem nézte jó szemmel Kickl következetes és szigorú álláspontját a bevándorlás kérdésében.

A szabadságpárti belügyminisztérium már régen szálka volt az ÖVP szemében. Elsősorban a tiszta és konzekvens vonal miatt, amit a menekült- és bevándorláspolitikában osztrák és európai földön képviseltünk,

 

az ENSZ migrációspaktumának elutasítása miatt, a menekültek más országokból Ausztriába való kényszerbetelepítésének világos elutasítása miatt, a kiutazási központok felállítása miatt.

Ezeket a kérdéseket az FPÖ – bár az ÖVP mindvégig ellenezte – végigvitte. A legutolsó konfliktus a menekültek óradíjának másfél euróra való csökkentése körül alakult ki. A kancellár az FPÖ ezirányú követelését kezdetben nyíltan támogatta. Később azonban megpróbált rábírni, hogy a csökkentéstől, amelyben megegyeztünk, álljak el. Erre azonban nem voltam kész” - írja Facebook-bejegyzésében Kickl.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?