BOZÓT

Énekkel fejlesztik a koraszülött babákat

Hazay Tímea egyedül kezdett először Kodály módszereire építve énekelni inkubátorban lévő gyerekeknek. Erre biztatja a többi anyukát is, hiszen a mama hangja biztonságot és erőt ad, segít a gyógyulásban, erősödésben, növekedésben.
címkék:
  • Szerző: emta

Júniustól a budapesti Szent János Kórházban is elindul a koraszülöttek és újszülöttek zenei fejlesztése az Új Európa Alapítvány támogatásával, "A te hangod ismerem" - elnevezésű program.

Kitalálója, Hazay Tímea 2014-óta énekel koraszülött babáknak. Az ötletet egy beteg gyerekeknek készített előadása adta: oxigénhiányos kisbabáknak énekelt úgy, hogy a gyerekeket közben a szülők a karjukban ringatták. Ennek sikerét látva javasolta a Semmelweis Egyetem egyik orvosa, hogy próbálják meg koraszülöttek fejlesztését is a zenével.

Blanka 25 hétre született 810 grammal. Az inkubátorban a „Láttál -e már valaha csipkebokor rózsát” kezdetű népdalra cseperedett.

Nemrég ellátogatott anyukájával Hazay Tímea egyik Ringató-foglalkozására.

- Szívmelengető volt látni a kétéves egészséges kislányt, ahogyan velem énekli a dalt, amit annak idején az inkubátoránál daloltam neki – meséli Tímea. - Mintha ismerte volna, mintha emlékezett volna azokra a szívszorító időkre. Az ének csodát tesz, látom az anyukák arcán, ahogy oldódik a feszültség, és mosolyogva énekelnek a kisbabájuknak velem együtt.

Örülök, hogy már nem vagyok egyedül, a testvérem, Hazay Annamária is segít,és tizennégy önkéntesünk is van. A zene szeretetteljes és nyugodt hangulatot teremt, ami kedvez a babák fejlődésének.

A Ringató nem csak kórházakban van jelen, Tímeáék járják az országot,a zenei foglalkozásokra a pici gyerekek szüleikkel, felnőtt családtagokkal érkeznek, és az anyatejjel szívják magukba a zene szeretetét.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?