BOZÓT

Egyre durvább a helyzet: ezért tüsszögsz megállás nélkül

Rossz hír az allergiásoknak, vörösbe borult a pollentérkép. És még csak ezután jön a java...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, tüsszentés – ezek a leggyakoribb tünetei az allergiásoknak.  Ki gondolná, de még a paradicsom fogyasztása is veszélyes lehet!

A legtöbben nyáron tapasztalják a legerősebb tüneteket, épp a napokban, amikor már néhol extrém magas lett a levegőben a pollenek száma.

Az Időkép pollentérképe szerint egyedül az Eger és Szombathely környékén élők mehetnek úgy levegőre, hogy ne kelljen fulladozniuk.

Mindenhol máshol viszont a pázsitfű, a csalán, a fenyő pollenkoncentrációja nagyon magas, és még csak ezután jön majd a java... A parlagfű ugyanis augusztustól szórja a leginkább a virágporát.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, a megelőzés az egyik legfontosabb, amit az allergiások tehetnek.

Már a szezon kezdete előtt, vagy még most érdemes felkeresni az orvosukat a betegeknek, hogy milyen gyógyszerre van szükségük. Ha ezt nem teszik, sokkal súlyosabbak lehetnek a tüneteik.

Az elmúlt években egyébként a statisztikák szerint folyamatosan nőtt az országban az asztmások száma. 2015-ben már több mint 290 ezer beteget tartottak nyilván. Ez annak is köszönhető, hogy az allergiás nátha, vagy köznapi nevén a szénanátha kezelés nélkül elhúzódhat és ennek szövődménye lehet az asztma.

A pollenallergiásoknak ráadásul nagyon oda kell figyelni arra is, hogy mit esznek. Az úgynevezett keresztreakciók miatt például a napokban nem érdemes a fűpollenekre allergiásoknak dinnyét, narancsot, paradicsomot és mogyorót enni, mert ezek akár perceken belül szájviszketést, duzzadást, szem- és orrcsorgást, ritkábban rekedtséget, köhécselést vagy fulladást is okozhatnak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?