BOZÓT

Brüsszel betámadta a magyar babaváró támogatást

Ugyan ki gondolta volna, hogy versenyjogi kérdésekkel próbálják majd megfúrni a több gyermek születését elősegíteni akaró támogatási rendszert.
  • Szerző: Ripost

A brüsszeli bürokrácia máris próbálja megfúrni a babaváró támogatást. Mint ismeretes a magyar családok megsegítésére vezette be a magyar kormány az új babaváró támogatást, melyet július 1-től lehet igényelni.

Ez a fiatalok közös életkezdéséhez szükséges költségek fedezésére szolgál tízmillió forintos hitel formájában, ha pedig két vagy három gyereket vállalnak, akkor ezt az összeget részben vagy egészben nem is kell visszafizetni.

Most ezt az új babaváró támogatást támadta meg Brüsszel.

A Magyar Nemzet információja szerint az Európai Bizottság a támogatást alkalmasnak tartja a versenyjog megsértésére. A legnagyobb gondjuk a százszázalékos állami támogatási szint, illetve szerintük  egyes pénzpiaci szereplők versenyelőnyhöz jutnak azáltal, hogy részt vesznek a programban.

A lap azt írja, hogy a brüsszeli bürokraták attól tartanak, kedvezőtlen elbírálás esetén a bankoknak vissza kellene fizetniük az állami támogatást, ez az eshetőség pedig eltántoríthatja a hitelintézeteket a programban való részvételtől(!).

A magyar állam azzal érvel, hogy a felvetett problémák nem léteznek. Egyrészt a bank lefelé eltérhet a maximális kamattól, vagyis van tér a versenyre, továbbá senki nem jut versenyelőnyhöz, mivel a programban való részvétel minden piaci szereplőnek adott lehetőség.

A lap szerint a kormányzatot meglepte a brüsszeli ellenkezés, mert korábban sem a csokkal, sem a csokhitellel nem volt ilyen probléma, holott mind a kettőt a bankrendszeren keresztül folyósítják.

Úgy tudjuk, a kormány véleménye szerint az ellenkezés kifejezetten a gyermekvállalást támogató programnak szól, és nem a konkrét konstrukciónak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi menüötletek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?