BOZÓT

Brazíliai őserdőkből származik a mérgezett holland tojás

Azért kell a vegyszer, hogy a hajón utaztatott állatok kibírják az utat.
  • Szerző: emta

Elsősorban a globalizáció és a szabadkereskedelem miatt terjednek a különböző vegyszerekkel fertőzött élelmiszerek Európában és a világ többi részén. Mint a %% megtudta, az elmúlt napok tojásbotrányának az oka is innen ered: kivágott brazil őserdők helyén keltek ki azok a tyúkok, amiknek a tojásait Európára zúdították.


Az elmúlt napok legnagyobb botránya volt, hogy mérgező vegyszerrel fertőzött tojás került ki tonnaszám Hollandiából. Tízmilliónál is több tojást kellett megsemmisíteni az Egyesült Királyságban, Svédországban, Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban és Németországban. A mérgezett tojások már eljutottak a szomszédba is: Szlovákiában főtt formában, Romániában sárgájaléként került majdnem az éttermekbe. De mitől lett Hollandia tojásnagyhatalom, és miért van szükség arra, hogy az állatokat mérgező vegyszerrel fertőtlenítsék?


A hollandok Brazíliából hozzák a tojások nagy részét!

A brazil őserdőtől elhódított területeken alakítanak ki hatalmas csirketelepeket, ahol nomád körülmények között keltetik ki és tartják az állatokat.

A csirkéket 10-12 hetes korukig nevelik, utána hajókra kerülnek, és megindulnak velük Európa felé.

Az út több hétig tart, ezalatt már a hajón feldolgozzák a csirkék egy részét, amiknek a húsát értékesítésre szánják.

S hogy a szárnyasok más részével mi történik? A megdöbbentő választ és az ügyben történt holland letartóztatás részleteit megtalálod a keddi %%-ban!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?