BOZÓT

Botrányos állapotok a Merényi kórházban, azonnal be kellene zárni

Bûz terjeng, a betegeket kikötözik és ok nélkül gyógyszerezik. Beázás, egymásra tolt ágyak...
címkék:

Hajnalban, váratlanul érkezett az ombudsman csapata a Merényi kórház pszichiátriai osztályára. Botrányos állapotokat találtak! Az osztály bezárását javasolják!

Szégyen!

Középkori körülményekkel szembesültek, az egyik WC-ből például ömlött a szennyvíz, amit törölközőkkel próbáltak felfogni a kórtermeknél, a mennyezet több helyen is beázott, a vécékben és fürdőhelyiségekben a legalapvetőbb tisztálkodási szerek is hiányoztak, az egyik beteget pedig a radiátorhoz kötözték. Az ombudsman szerint a zárt osztályon talált körülmények az embertelen, megalázó bánásmód tilalmába ütköznek.

Részletek a jelentésből:

– A zárt részleg mennyezetén ázás nyomok és penész látszott, a személyzet egyik tagja pedig arról számolt be, hogy a plafon nagyobb esőzésekkor beázik a rosszul szigetelt tető miatt. Ilyenkor vödrökkel és lepedőkkel próbálkoznak, a víz azonban a földszintig szivárog.

– A látogatás idején a zárt részlegen vizelet és széklet szag terjengett, mert az egyik beteg a pelenkájával eltömítette a vécét. A folyosón emiatt állt a szennyvíz, amit a kórtermek ajtajában törölközőkkel próbálták visszatartani, sikertelenül.

– A vécékben nem volt sem WC-papír, sem tisztasági betét, a fürdőben pedig szappan vagy törölköző. Helyette viszont voltak használt, kiszáradt vécépapírdarabok és tisztasági betétek elszórva. Emellett a vécéken nem volt ülőke, a zuhanyzók előtt pedig nem volt függöny, ami különösen problémás egy koedukált fürdőhelyiségben.

– Az önállóan fürdeni nem tudó betegeket nem mindig azonos neműek fürdették, csak akkor, ha ezt a beteg jelezte. Az egyik ápoló bevallása szerint azt tartották, hogy férfi ápoló nem fürdethet 35 évnél fiatalabb nőt, férfiak pedig eddig még nem panaszkodtak a női ápolók általi fürdetésre.

– A kórtermek nagyon túlzsúfoltak, egy nyolcágyas teremben az egy főre jutó férőhely 4,4 m2 a bútorok által elfoglalt hellyel együtt. Emiatt az öltözőszekrényeket sem lehetett kinyitni, mert az ágyak teljesen rájuk voltak tolva.

– Az egyik beteget a zárt részlegen félig az ágyhoz, félig a radiátorhoz kötötték. Bevallása szerint csak kiabálni tudott, ha szomjas volt, telefonálni vagy csengetni nem. Emellett több beteg is azt mondta: anélkül gyógyszerezték be őket, hogy tudnák, milyen gyógyszerrel és miért.

Az ombudsman a pszichiátriai osztály bezárását javasolja!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?