BOZÓT

Az Interpol elkapta Dobrev Klára évek óta körözött társát

Az Interpol rábukkant Gyurcsányék bûnöző üzlettársára, a hosszú ideje bujkáló bolgár bankárra, Cvetan Vassilevre. Gyurcsány és Dobrev Klára cégtársa, az egyik leghírhedtebb európai bûnöző itt a szomszédban, Belgrádban bujkált. Bulgária máris kérte az évek óta körözött bankár kiadatását.
  • Szerző: Ripost

Ugyancsak kínos lehet Gyurcsányék számára, hogy éppen most akadt horogra a nemzetközi körözés alatt álló üzlettárs, amikor Dovrev Klára vezeti pártjuk európai parlamenti listáját.

Gyilkosságra is készült az üzlettárs

Roppant kellemetlen számukra az is, hogy körözött üzlettársuk bérgyilkosokat fogadott egy bolgár médiatulajdonos megölésére, aki le akarta leplezni a Vassilev klán üzelmeit. Így akarták elnémítani a sötét ügyeket leleplező újságírókat. Az ijesztő bűncselekményt több nemzetközi újságíró-szervezet is szóvá tette.

Az Interpol korábban Bécsben és Svájcban is vadászott a nemzetközi körözés alatt álló Cvetan Vassilevre, akit most Belgrádban végre megtaláltak. Kérdés, hogy Gyurcsányék a körözés ideje alatt tartották-e vele a kapcsolatot, s ha igen, hogyan, ki volt a közvetítő?

Bankrablás, pénzmosás, csődbűntett

Amint a %% korábban megírta, Vassilev ellen egy nagybank kifosztása miatt adtak ki nemzetközi körözést, Bulgária kérésére. Gyurcsányék bűnöző üzlettársa 600 milliárd forintnak megfelelő eurót lopott ki a szófiai Corpbankból.  A %% értesülése szerint pénzmosás és csődbűntett gyanúja miatt is büntetőeljárás folyik ellene.

Az évszázad bankrablásaként emlegetett ügy nemzetközi méretekben is példátlan, egy mexikói drogbárónak is „becsületére” válna. 600 milliárd forintnak megfelelő eurót loptak ki készpénzben, zsákokban(!) a szófiai Corpbank épületéből a főpénztáros vezényletével, éjszaka.

Ma még nem tudni, hogy jutott-e ebből a pénzből a Gyurcsányékkal közös cégnek is. Már megfogalmazódtak olyan vélemények is, hogy Dobrev Klára elsősorban a mentelmi jog megszerzése miatt indul az EU parlamenti választáson.

Szerepelt-e Dobrev és a DK-elnök a VIP-listán?

A szervezett bűnözés elleni bolgár ügyészség vádirata 210 000(!) oldalt tartalmaz.  Meghallgattak több mint 400 tanút, 27 szakértő több mint 90 szakértői jelentést készített. A körözött Vassilevet, Dobrev Klára és Gyurcsány cégtársát, a szervezett bűnözői csoport vezetőjét azzal vádolják, hogy több milliárd banki pénzt használt fel személyes céljaira.

A bankból eltűnt háromszáz VIP-es hitelfelvevő összesen 400 milliárd forint értékű kölcsönről szóló dossziéja. Ezeket a kölcsönöket csak ebben a dossziéban jegyezték fel, elektronikusan nem maradt nyomuk. Számos politikus és oligarcha is ott lehet a soha vissza nem fizetendő hitelt felvevők között. Nagy kérdés, hogy ott van-e ezen a listán Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára neve.

Végre megvan a bűnöző üzlettárs

Újabb fejezetet nyit a szövevényes bűnügyben, hogy az Interpol végre rábukkant a régóta bujkáló üzlettársra. Így a bolgár nyomozó- hatóságoknak végre lehetőségük lehet az ügy teljes felderítésére. A %% úgy értesült, hogy Bulgária a két ország közötti kiadatási egyezmény alapján máris kérte Gyurcsányék évek óra körözött bűnöző társának kiadatását.

 

Dobrev előbb tagadni próbált

Amikor a kínos ügy napvilágra került, Gyurcsányék először még azt is tagadni próbálták, hogy ismerik a nemzetközi körözés alatt álló veszélyes bűnözőt. Csak miután a %% közzétette a cégbírósági bizonyítékokat, tettek beismerő vallomást. Több politikus ezután felszólította Dobrev Klárát és Gyurcsány Ferencet, hogy fejezzék be végre a hazudozást. Újabb részletekre derülhet fény, ha Szerbia kiadja Bulgáriának a legmagasabb fokú vörös körözés alatt álló üzlettársukat.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?