BOZÓT

Amerikai milliárdosok kezében az USA sajtója

Az Amazon netáruház kiötlője a különös nevetésével sokkoló Jeff Bezos lassan már két éve, hogy felvásárolta a híres-neves Washington Postot. A legtöbb amerikai újság ma már dúsgazdag üzletemberek kezében van.
  • Szerző: Ripost

Nem mintha régebben nem így lett volna. Legfeljebb fordítva történt a dolog és az újságokból származó bevétel tette Krőzussá a vállalkozókat. Jól emlékezhetünk a Hearst-famíliára vagy Pulitzerékre.

Nem tetszik a stadion?

Akad botrány mostanában bőven. Egy Doug Manchester nevű ingatlanfejlesztő milliárdos például megvette a San Diego Union- Tribune nevű lapot és nyomban kirúgta sportrovatvezetőt, mert bírálni merte a stadionépítkezéseket. Warren Buffett, Amerika második leggazdagabb embere már 28(!) amerikai újság boldog gazdája. Leginkább a helyi lapokban hisz, szerinte azok sokáig fennmaradnak. A leghíresebb baseball klub, a Boston Red Socks tulajdonosa pedig a híres Boston Globe-ot vette meg kilóra. Az eladó a New York Times tulajdonosa a Graham család volt.

Kitört a rémület

Szabályos pánik tört ki a Los Angeles Times szerkesztőségében, amikor két éve híre ment, hogy a republikánusokhoz húzó Koch testvérek akarják megvásárolni a lapot a Chicago Tribune-nal együtt. Az újságírók zöme felmondással fenyegetőzött, attól tartva, hogy a demokratákhoz húzó lapokat a konzervatívok szolgálatába állítják. A felvásárlást végül elhalasztották.
 

Fotók: AFP

 

És ezeket olvastad már?