Létrehozva: 2021.06.23.

Botrányos kinevezés a Fővárosi Állatkertben

A korábban magánokirat-hamisítás miatt elítélt Szabó Orsolyát nevezték ki a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatójának – értesült az Origo. Mint ismert, az intézmény operatív igazgatója, Szabó Roland ellen jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban.

Múlt héten frissült a fővárosi állatkert honlapján elérhető vezetői névsor, amiben egy érdekes változás történt. A lista szerint ugyanis a tavaly évvégi belharcokat követően Szabó Orsolya személyében újra van gazdasági igazgatója a fővárosi önkormányzat által fenntartott intézménynek.

Szabó Orsolya, kinevezését megelőzően, pénzügyi osztályvezetőként tevékenykedett a budapesti állatkertben. Informátorunk elmondása szerint ebből a pozícióból gyakorlatilag minden, Szabó Roland megbízott főigazgatót érintő szabálytalanságról tudott, hiszen többek között ő szignózta az ezzel kapcsolatos jelentéseket. Éppen ezért szerinte kifejezetten érdekes, hogy Szabó Orsolya felfelé tudott lépni a ranglétrán, amivel azt sugalmazta, hogy a döntést megelőzően sakkban tartotta főnökét.

A frissen kinevezett gazdasági igazgató egyébként korábban központi szereplője volt egy szövevényes gazdasági bűnügynek: a kétezres évek közepén pénzügyi osztályvezetőként dolgozott Fóton egészen addig, amíg a bíróság el nem ítélte magánokirat-hamisítás miatt. Mivel ezt követően nem tölthetett be köztisztviselői munkakört, a polgármester tanácsadója lett, és ebből a tisztségből igazgatta a város pénzügyeit.

Tavaly év végén komoly hatalmi harcok alakultak ki a fővárosi intézményben, aminek eredményeképpen Mézes Rózsa gazdasági igazgatót eltávolították tisztségéből. A konfliktus forrása az volt, hogy a Mézes által képviselt szakmai vonal szembekerült a politikai vonallal, több kérdésben sem értettek egyet a felek. Szabó Roland ugyanis Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként került az intézmény élére, és ilyen formában a városháza politikai iránymutatásait követte.

Különösképpen érdekes, hogy a váltásra azután került sor, hogy a szakember több, az intézményt, és annak vezetőjét kellemetlenül érintő ügyet tárt fel. Mézes távozásával hatalmas űr keletkezett a szakmai stábban, az állatkert vezetése mai napig nem tudta teljesen rendezni a sorait. Főleg, hogy tavaly decemberben kiderült: időközben Szabó Roland ellen büntetőeljárás indult. Sajtóhírek szerint üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyomoz ellene rendőrség.

Szabót tavaly novemberben nevezték ki az állatkert főigazgatójának, de ügyeinek nyilvánosságra kerülését követően rövid időn belül visszafokozták operatív igazgatónak. Bár papíron ez visszalépésnek számít, megőrizte hatalmát, és a mai napig irányítja az intézményt.

Az ügy előzményei:
Először is kirúgta Mézes Rózsát, a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatóját Szabó Roland megbízott főigazgató. A szakember ugyanis egymás után hozta főnöke tudomására az intézmény botrányos ügyeit, azonban elismerés helyett szerződést bontottak vele. A közöttük lévő feszültség alapvetően abból adódott, hogy míg Mézes a szakmai vonalat képviselte, addig Szabó a városházának köszönhetően, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként került az intézmény élére.

A történet előzménye röviden:
  • az önkormányzati választás után a baloldali városvezetés saját emberét nevezte ki a fővárosi állatkert élére;
  • forrásunk Szabó Roland megbízott főigazgatót Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes bizalmasaként írta le;
  • Kiss az egyik legbefolyásosabb politikus a városházán, Karácsony Gergely első számú helyetteseként nagy hatalom összpontosul a kezében;
  • a politikai alapon kinevezett főigazgató hamar szembe került a szakmai vonallal, így Mézes Rózsa gazdasági igazgatóval;
  • az Origo informátora szerint a szakember sorra tárta fel az állatkertre nézve kellemetlenebbnél kellemetlenebb ügyeket;
  • emiatt Szabó és Mézes kapcsolata annyira megromlott, hogy a megbízott főigazgató belső eljárást indított beosztottja ellen. Informátorunk „bosszúhadjáratként” jellemezte a történteket, és szerinte Szabó célja a szakember megalázása és eltávolítása.
Kiderült, végig igaza volt.

Feltárta a korrupciós ügyeket, kirúgták

Az Origo értesülései szerint ugyanis Szabó Roland október 29-én kirúgta alkalmazottját. Forrásunk elmondása szerint erre „közös megegyezésbe csomagolva” került sor, amit az jelenti, hogy Mézes Rózsára „rákényszerítették” a felmondást. Hozzátette, hogy az állatkert korrupciós, és egyéb sötét ügyeit feltáró gazdasági igazgatóval titoktartási szerződést is aláírattak. Ennek értelmében csak „külön felmentéssel” tud nyilatkozni az intézmény ügyeiről. Nagyon be vannak sz.rva valamiért - kommentálta az állatkert vezetésének lépését. Informátorunk szerint Szabóéknak van okuk a riadalomra, hiszen az elmúlt hónapokban „komoly bűncselekmények” történtek az intézmény falain belül. Egy konkrét ügyet is megemlített: a NAV házkutatást tartott áfacsalás miatt. Ennél többet azonban nem árult el az ügyről. Szerinte nem véletlen, hogy elhallgattatták a volt gazdasági igazgatót, hiszen folyamatban van a főigazgatói pályázat, amire a jelenlegi vezető is aspirál. Szabó megbízatása egyébként decemberig tart, eddig az időpontig kellene rendet raknia az állatkertben annak érdekében, hogy az új főigazgató rendezett körülmények között tudja átvenni az irányítást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: Izrael és Amerika a háborúról tárgyal

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

ripost.hu

"Nagyon keveset látom, szinte alig beszélünk" - sírva vallott házassági válságáról a TV2 sztárja

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

POLITIK

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött