Létrehozva: 2020.08.09.

Botrány Nagy-Britanniában, továbbra sincs 100 százalékos koronavírus teszt.

A szakemberek már többször leszögezték, nincs 100 százalékos bizonyosságot jelentő koronavírus teszt. Legfeljebb a módszerek kombinációjából adódó nagy valószínűség. Erre mutat rá egy nagy-britanniai botrány is.

A brit hatóságok elrendelték az észak-írországi Randox Laboratories nevű vállalat koronavírus tesztkészleteinek visszahívását, egész pontosan 741 ezer darabot azokból.

Az illetékes gyógyszerészeti hatóság szerint a visszahívott tesztek nem felelnek meg a szükséges biztonsági elvárásoknak, bár pontos részleteket nem közöltek erről. A brit egészségügyi minisztérium pedig azt közölte, a döntés „megelőző” jellegű.

A Randox tesztjeinél a biztonsági kockázat igen alacsony volt, és a teszteredményeket a feltárt hiányosság nem befolyásolta – írja a közlés alapján a Reuters.

Az adatok szerint egyébként nagyjából 741 ezer Randox-tesztkészlet lehet a különböző szolgáltóknál, felhasználásra várva, illetve idősotthonokban, valamint a háztartásoknál.

Ezeket most bevonják. A minisztérium pontos tájékoztatást tett közzé, hogyan kell a visszahívással érintett teszteket visszavinni.

Egyetlen 100 százalékos érzékenységű koronavírusteszt sincs ma a világon, bizonyossággal kizárni vagy megerősíteni a Covid-19 fertőzöttséget csak több vizsgálattal lehet – állítják a szakemberek. Ugyanakkor ma már a legtöbb hazai magánegészségügyi szolgáltató kínál koronavírustesztet, többek komplex szűrést is végeznek, tehát a vírus aktuális jelenlétére éppúgy végeznek vizsgálatot, mint arra, hogy esetleg észrevétlenül átvészeltük-e már a fertőzést.

Az, hogy valaki megfertőződött-e koronavírussal, alapvetően két módon deríthető ki.

Az egyik a PCR-teszt, amely nevét egy molekuláris biológiai technológiából, a polimeráz-láncreakció angol megfelelőjéből kapta. Ezzel az eljárással a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga, vagyis DNS-e az orr- és garatváladékból. A másik módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulákat, antitesteket keresik a vérben: miután a vírus bejut a szervezetbe, 5-9 nap múlva a korai ellenanyag, az IgM, 12-14 nappal később pedig a késői ellenanyag, az IgG mutatható ki.

A PCR teszttel tehát kimutatható, ha a vírus jelen van a légutakban és a fertőzés még aktív, míg a szerológiai vizsgálat azt igazolja, hogy a szervezetet fertőzés érte és az immunrendszer reagált erre a fertőzésre.

A PCR-teszthez a mintavétele látszólag egyszerű: a vattapálcával benyúlnak az orrba és/vagy a torokba, és onnan lesodornak sejteket. Ez a művelet azonban szakértelmet igényel, mert a garatban és az orrüregben is kellő magasságig kell feltolni a mintavevő eszközöket és a megfelelő technikával minél több sejtet összegyűjteni, mert ez mind befolyásolja a vizsgálati eredményt. Mind a kétfajta módszerből létezik gyorsteszt, amelyek 15 percen belül eredményt adnak, ám ezt csupán iránymutatásnak lehet tekinteni, mivel az ilyen vizsgálati módszerek érzékenysége és pontossága messze van a laboratóriumi körülmények között végzett eljárásoktól. Jelenleg, hangsúlyozzuk ki ismét nincs olyan vizsgálat, amely 100 százalékos pontossággal és érzékenységgel mér. Több vizsgálattal lehet a teljes bizonyosságot megközelíteni, a módszereket kombinálva közelebb kerülhetünk a valósághoz. A nemzetközi szinten is egyedülálló, a hazai orvosegyetemek által végzett reprezentatív koronavírus-felmérésben is kombinált tesztet használtak: első körben PCR-vizsgálatot végeztek, majd megerősítésként vért is vettek a vizsgálat résztvevőitől (már aki ez ellen nem tiltakozott).

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

mandiner.hu

Macron berúgta az ajtót: „Európának meg kell mutatnia, hogy nem Washington ölebe”

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában