INSIDER

Ilyen összeg nincs is: 17 ezer milliárd forint lapulhat a magyar hegy gyomrában

Nem, ez a szám nem elírás, és valójában nem is fedi pontosan a valóságot, hiszen ez csak a két nemesfém egyikére vonatkozó számítás.
  • Szerző: Buster

Felbolydultak a Börzsönyben élők, mióta megtudták, hogy egy cég azt tervezi, újra arany után kutatnak majd Márianosztra és Kóspallag határában. Egyes kutatások szerint akár 1000 tonna aranyat és közel ugyanennyi ezüstöt rejthet arrafelé a hegy gyomra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Arany

Kimondani is nehéz ezt az összeget Fotó: Pixabay

A Blikk el is látogatott a környékre, ahol megerősítették, valóban nemesfém bánya nyílhat a Rózsa-hegyen. Néhány lakó tart is attól, hogy éppen úgy elhordják majd, mint korábban a Csák-hegyet. Az erdész szerint azonban erre biztosan nem kapnak majd engedélyt.

A nagybörzsönyi erdész, Pesek József úgy gondolja nem fenyegeti veszély a Rózsa-hegyet. Úgy véli, mivel a Rózsa-hegy a Pilisi Nemzeti Park területén fekszik, a koncessziót elnyerő cég legfeljebb arra kap engedélyt, hogy zárt rendszerben termelje ki az aranyat, a meddő földet vissza kell helyezni.

Börzsöny

Itt lapulhat a mérhetetlen értékű arany és ezüst

„Hogy hol van a Rózsabánya? Fent a hegyekben, légvonalban négy kilométer. Azt gyalog is nehéz megközelíteni. Már az XIII. században is bányásztak ott aranyat, több mint két évszázadon át folyt a kitermelés” – magyarázta a lapnak az erdész.

A kiszámolta mennyit is érhet 1000 tonna arany, már ha ez a mennyiség a veszteség utáni tiszta nemesfém súlya. Eltartott egy darabig, amíg tisztázódtak a helyiértékek de végül 17 ezer milliárd forint jött ki napi árfolyamon. Ehhez jön még a 216 milliárdnyi „apró”, ami az ugyanennyi ezüstből termelődhet ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?