Létrehozva: 2020.07.24.

Börtönbüntetésre ítélték a hálapénzt előre kikövetelő orvost

Előre megmondta, hogy mennyi is lesz a műtét ára, az ingyenes orvosi ellátás keretében. Lehet, hogy ezzel nem volt egyedül?

A vád szerint volt olyan is, hogy kevesellte, amit adni akartak neki, másnak felajánlotta, hogy fizessen részletekben. Olyan is előfordult, hogy utalt rá, hogy a drága ajándék helyet pénzt kér.

Az orvos 2009 és 2013 között az egyik budapesti kórházban ortopéd sebészként dolgozott. Rendszeresen végzett műtéteket.

Ebben az időszakban több betegétől is, az egyébként az OEP- finanszírozott beavatkozásokért pénzt kért a vád szerint. De olyan is előfordult, hogy amit adni akartak neki, kevesellte, és többet kért.

Volt olyan beteg, akivel a vád szerint előre közölte, hogy mennyibe fog kerülni a műtét, és volt, hogy a műtét után határozta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak. Egyes esetekben alkudozott az elvárt összegről, és előfordult olyan is, hogy egy betegének a részletekben történő fizetést is felajánlotta.

Az egyik betege egy drága könyvet szeretett volna neki adni, az orvos azonban a vád szerint ezt nem fogadta el, és egyértelmű utalást tett arra, hogy inkább pénzt kér.

9 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntettében mondták ki bűnösnek, és ezért 2 év börtönbüntetésre ítélték, és 3 évre eltiltották az orvosi foglalkozástól.

A bíróság döntése szerint legkorábban egy év után szabadulhat. Az ítélet ellen az ügyész, a férfi és az ügyvédje is fellebbeztek.

Az ügyész indítványozta, hogy jóval hosszabb időre kerüljön börtönbe, és hosszabb időre tiltsák el attól, hogy betegek gyógyíthasson.

Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása, és ezt a büntető törvénykönyv szankcionálja – ezt javasolta idén januárban a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak.

„A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt” – írja javaslatának indoklásában a Magyar Orvosi Kamara.

A kamara ezért azt javasolja, hogy béremelés után a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény, kerüljön be a büntető törvénykönyvbe.

A hálapénzzel kapcsolatban ugyanakkor nem alakult ki egységes álláspont az orvosszakmában. Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke „elkapkodottnak”, „zavart keltőnek” nevezte a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozatát. Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

A hálapénz mint jelenség behálózza az egészségügyet. A háziorvosnak alkalmanként háromezer, a betegszállítónak ötezer, az altatóorvosnak negyvenezer, egy gyermek születésekor a nőgyógyásznak akár több százezer forintot is adunk. Mindezt hol kifejezett kérésre, hol esetleg szájról szájra terjedő információk alapján. Így vagy úgy, évente több milliárd forintnyi hálapénz vándorol a betegektől az orvosokhoz és egyes egészségügyi dolgozókhoz. Vélekedések szerint nem is annyira – ahogy az elnevezés eredetileg utalna rá – hálából, hanem mert a páciensek attól tartanak, hogy ha nem adnak pénzt, akkor nem is kapnak megfelelő ellátást. Az érvényben lévő, nemrég módosult szabályozás szerint – amely a bírói gyakorlatban egyébként már működött korábban is – a hálapénz elfogadása akkor nem bűncselekmény, ha a beteg azt utólag, saját elhatározásából és a gyógyító tevékenységgel összefüggésben adja az orvosnak. Ha viszont azt előre kéri, követeli, vagy különböző magatartásokkal utal rá, hogy igényt tart paraszolvenciára, akkor már vesztegetésről vagy annak elfogadásáról beszélhetünk.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

vg.hu

Az orosz hadiflotta is megjelent a Vörös-tengeren

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

astronet.hu

A balszerencse bevonzása: így kerülheted el!

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút