POLITIK

Börtönbiznisz: többmilliós kártérítést kapott a battonyai rém is

Az egyik „battonyai rém„, M. Zoltán két és fél millió forintnál is több kártérítést kapott azért, mert a bíróság szerint „az alapvető emberi jogokat sértő” elhelyezési körülmények miatt sérültek az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt gyilkos emberi jogai.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Emlékeztetőül: a gyilkos és két társa halálra kínozták áldozatukat, egy 25 éves nőt. Többek között cigarettacsikkeket nyomtak el az arcán, kötél segítésével felhúzták egy gerendára, fogóval kitépték a fogait, láncra verték, leszedték a körmeit, és áramot is vezettek a testébe. Ennek ellenére jár M. Zoltánnak a kártérítés a magyar adófizetők pénzéből.

A „battonyai rémnek” 2019 júliusában a bíróság „az alapvető emberi jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt” 2 577 400 forint összegű kártérítést ítélt meg.

„Az alapvető emberi jogokat sértő„ kitétel erősnek tűnik, a valóságban azonban az origo információi szerint egyszerűen arról volt szó, hogy a cellájában négy négyzetméternél kisebb terület jutott neki, és felmerült az is, hogy nem volt megfelelő a cella szellőzése.

A kártérítési per különösen abszurd annak tükrében, hogy a gyilkos sohasem szabadulhat.

A Bors információi alapján M. Zoltán nem a börtönben használható számlájára kérte a kártérítést, hanem az ügyvédje letéti számlájára. Ilyen esetekben a jogi képviselő leveszi belőle a részét (sikerdíj gyanánt), a többi az ügyfelet illeti.

A lap szerint M. Zoltán ezelőtt fél évvel még perfelújításon gondolkodott, ez arra enged következtetni, nem adta fel annak a reményét, hogy egyszer még szabadlábra kerülhet.

címkék:
És ezeket olvastad már?