Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.11.26.

Boris Johnson végre a sarkára állt

Boris Johnson brit miniszterelnök azt javasolta Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy a két ország mielőbb kössön megállapodást a La Manche csatornán átkelő migránsok visszafogadásáról.

Ez lehetne a legfontosabb lépés az embercsempészbandák üzleti modelljének tönkretételéhez

– vélte a brit kormányfő Macronhoz intézett, csütörtök este a mikroblogján közzétett levelében annak nyomán, hogy szerdán legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába. A miniszterelnök egyúttal reményét fejezte ki, hogy következő soros EU-elnökként Franciaország előrelépést tud majd elérni az Európai Unió és Nagy-Britannia között a migránsok visszaküldéséről szóló megállapodás megszületésében.

Johnson hozzátette, hogy London öt intézkedést javasolt az illegális bevándorlás megfékezésére a La Manche csatornán keresztül.

Ide tartozik a közös rendőri járőrözés Franciaország partvidékén, illetve kölcsönös tengeri járőrözés egymás területi vizein, korszerű műszaki eszközök, így szonár és radar telepítése, valamint a kölcsönös légi megfigyelés és a hírszerző szolgálatok szorosabb együttműködése. A levélben Johnson üdvözölte belügyminisztere, Priti Patel, valamint francia, belga, holland és német hivatali partnereinek Calais városában vasárnapra tervezett találkozóját.

A brit kormányfő levele után, pénteken reggelre, Gerald Darmanin francia belügyminiszter lemondta Priti Patel meghívását. Darmanin szóvivője „a migráció rossz menedzselésével” vádolta meg Nagy-Britanniát, és közölte:

Boris Johnson levelét elfogadhatatlannak tartjuk, és ellentétes a tárgyalópartnerek közötti párbeszéddel. Ennek következményeként a továbbiakban nem érvényes Priti Patel meghívása a vasárnapi találkozóra.

Az olasz fővárosban tartózkodó francia államfő pénteken „meglepetésének” adott hangot. Újságírói kérdésre válaszolva közölte: meglepődik Johnson módszerén, mert az általa tett javaslatok „nem megfontoltak”. Macron azt is kifejtette: vezető politikusok ilyen kérdésekben nem Twitteren vagy nyilvánosságra hozott levelekben folytatnak párbeszédet.

Legalább 33-an meghaltak a La Manche csatornában, amikor elsüllyedt egy bevándorlókat szállító csónak Calais közelében. Boris Johnson brit miniszterelnök rendkívüli ülést hívott össze az esetre reagálva.

A bevándorlók az Egyesült Királyságba szerettek volna eljutni; először egy halászcsónak vett észre a bajbajutottakat a francia partok közelében.

A franciák és a britek is vízi és légi mentőegységekkel indultak segítségükre, ennek ellenére legalább 33 embert életét vesztette. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint ez volt az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó baleset a csatornában (erről 2014 óta gyűjtenek adatokat).

Jean Castex francia miniszterelnök tragédiának nevezte az esetet, hozzátéve: az áldozatok halála miatt az embercsempészek felelősek. Boris Johnson brit miniszterelnök pedig rendkívül kabinetülést hívott össze.

A brit miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva azt mondta: nem tettek eleget azért, hogy megállítsák a bevándorlók áradatát a csatornánál. Az eset pedig arra is rávilágított, hogy mennyire veszélyes átkelni a csatornán és hogy az embercsempészeket ez sem tartja vissza.

Mindennek fényében elképzelhető, hogy még több pénzt adnak a franciáknak azért, hogy megakadályozzák ezeknek a csónakoknak az elindítását. Mindeközben arra is szükség lesz, hogy a két ország parti őrségei hatékonyabban dolgozzanak össze

– fogalmazott Boris Johnson.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozhatta a tragédiát. Annyi azonban biztos, hogy az utóbbi időben egyre többen próbálnak meg átjutni a csatornán keresztül, ami a franciák és a britek közt is konfliktust eredményezett már. A BBC értesülése szerint például szerdán is legalább 25 csónak próbált meg átjutni a csatornán.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bikiniben, borozgatva síelt a magyar színésznő - kép, videó

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

metropol.hu

Janza Kata nem akárkivel utazott Rómába, miután megkapta a Jászai Mari-díjat

magyarnemzet.hu

Ez nem videójáték, ezek a bombák embereket ölnek meg + videó

ripost.hu

Baukó Éva: A retinámba égett az igazi nyomor, amit láttam

hirtv.hu

Magyar Péter ígérete szerint ütőképes politikai erőt készül létrehozni + videó

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Dráma az éjszakában, így jutott ki a kézilabda-válogatott az olimpiára.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?