Létrehozva: 2021.06.04.

Bíróság elé állt Donáth László lelkész, tagadta, hogy nőket molesztált

Pénteken tartotta Donáth László lelkész zaklatási ügyének első tárgyalását a II. és III. Kerületi Bíróság. A volt szocialista országgyűlési képviselő tagadta bűnösségét.

Az evangélikus lelkészt aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel és folytatólagosan elkövetett szeméremsértéssel vádolja az ügyészség. A Fővárosi Főügyészség korábban közölte, hogy a bíróság a vádlottal szemben 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki. Donáth tagadta a vádakat és tárgyalást kért.

A momentumos Donáth Anna édesapjának zaklatási botránya 2019 augusztusában robbant ki, amikor napvilágot látott, hogy több nőt is zaklathatott.

A pénteki tárgyaláson megjelent az ügy egyik tanúja is, aki a Mező utcai Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban volt takarító, a vád szerint ott próbált meg közeledni hozzá az intézményben dolgozó Donáth László. Az ügyben pénteken nem volt tanúmeghallgatás, így sok új információ nem hangzott el. A bíró elmondta, hogy a vád szerint Donáth több esetben is úgy közeledett a sértett felé, ami kimeríti a szeméremsértést, havonta néhány alkalommal félreeső helyen, munkavégzés közben tett szexuális tartalmú ajánlatot, ám a sértett mindig elhúzódott, mikor Donáth közeledett hozzá. Kiderült még, hogy 2018 elején a vád szerint Donáth a sértett melleit és nemi szerveit próbálta fogdosni, majd lihegett és azt mondta a sértettnek, hogy ez mennyire jó, a tanú azért nem mert sokáig feljelentést tenni, mert féltette egzisztenciáját. A nyomozati iratok szerint a vádlott a hatalmi helyzetét kihasználva követte el a fenti bűncselekményeket.

Donáth László nem kívánt pénteken vallomást tenni, azt azonban elmondta, hogy egyik vádpontban sem tartja magát bűnösnek és állítása szerint nem követett el semmilyen bűncselekményt.

 

Korábban a Magyarországi Evangélkus Egyház Északi Egyházkerülete hitelesnek találta a Donáth László evangélikus lelkészt, egykori MSZP-s képviselőt szexuális zaklatással vádló beszámolókat. Mint írták, csalódást okozott nekik Donáth László magatartása, mivel „lelkész testvérünk több évtizedes gyülekezetépítő és diakóniai szolgálata, teológiai felkészültsége, társadalmi ügyekben tanúsított kiállása elegendő morális hátteret adhatna a szembenézésre és a bűnbánatra. Szembenézésre olyan tettekkel is, amelyeket az elszenvedők számára más tartalmúak, mint amit korábban ő maga tulajdonított azoknak”. A férfit Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egy takarítónője jelentett fel, mert állítása szerint Donáth bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt.
Az egyházi vezetés maga is megkísérelte feltárni az ügyet, miután 2019 őszén a feljelentést tevő nőn kívül többen is megkeresték őket panaszaikkal. Azt írják, a szakemberek bevonásával tartott beszélgetéseken számukra hitelesnek, életszerűnek tűntek azok a beszámolók, amelyekben az érintettek azt állították, a lelkész és egykori MSZP-s politikus Donáth bántóan, zaklatóan, számukra elfogadhatatlan módon bánt velük, ért hozzájuk. Ezek után az egyházkerület elnöksége megkereste Donáth Lászlót, és rákérdezett nála a beszámolók valóságtartalmára, de mint írják, „kitérő, illetve a panaszokban megfogalmazottakat elhárító válaszokat” kaptak.

„Számunkra ez csalódást okozott: lelkész testvérünk több évtizedes gyülekezetépítő és diakóniai szolgálata, teológiai felkészültsége, társadalmi ügyekben tanúsított kiállása elegendő morális hátteret adhatna a szembenézésre és a bűnbánatra. Szembenézésre olyan tettekkel is, amelyeket az elszenvedők számára más tartalmúak, mint amit korábban ő maga tulajdonított azoknak.”

– írta le a történéseket az egyházkerület. Hozzátették, hogy bár az évtizedekkel ezelőtti eseményeket nincs módjuk fegyelmi eljárásban tisztázni, azt kötelességüknek érzik, hogy kijelentsék, elítéljük és elfogadhatatlannak tartják, ha egy lelkész vagy bármilyen egyházi szolgálattevő visszaél a hivatásából és pozíciójából adódó bizalommal, és a rábízott hívek körében az érintettek számára zaklatóan, bántóan cselekszik. Ugyanakkor az írásban elhatárolódtak azoktól a „keresztényietlen és immorális sajtómegnyilatkozásoktól, amelyek a politikai kampányok méltatlan eszközeivel igyekezetek kihasználni mások fájdalmát, rágalmazásokkal sértve ezzel Donáth László családját is”. A közlemény szerint az ügy kapcsán levont tanulságok alapján jelzőrendszert alakítanak ki, létrehozva egy olyan támogató szolgálatot, amelyben egyházi és világi szakemberekhez fordulhatnak azok, akiket ilyen bántalom ér.

Donáth László időközben nyugdíjba vonult, a gyülekezet presbitériuma és ő is élni kívánt azzal a joggal, hogy további 2 évig aktív lelkészként szolgáljon, az egyházkerület püspöke ehhez ezek után nem járult hozzá.

Folytatólagosan elkövetett szeméremsértésért és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértésért miatt még februárban első fokon felfüggesztett börtönre ítélte Donáth László evangélikus lelkészt, volt MSZP-s parlamenti képviselőt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság.

A bíróság – az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően – a vádlottal szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértésért és folytatólagosan elkövetett szeméremsértésért 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki.

A bíróság a börtönbüntetés végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Ezután kérte tárgyalás megtartását Donáth László.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

hirtv.hu

Most minden szem Iránra szegeződik: válaszcsapásától kitörhet a harmadik világháború + videó

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

hirtv.hu

Halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük