Létrehozva: 2021.09.27.

Betiltották a szcientológiai egyházat Oroszországban

Az orosz főügyészség nemkívánatosnak nyilvánította a „World Institute of Scientology Enterprises”, vagyis a Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete (WISE), valamint a „Spirituális Technológia Egyháza” tevékenységét Oroszországban – közölte pénteken a hivatal sajtószolgálata.

A RIA Novosztyi a főügyészséget idézve azt írja: a szervezetek munkája „veszélyt jelent az Orosz Föderáció biztonságára”.

Az Oroszországban nemkívánatosnak elismert két szervezet több milliárd rubelt vitt ki Oroszországból 2012 és 2020 között – közölte a RIA Novosztyival pénteken a bűnüldöző és ellenőrző hatóságok egyik forrása.

A források szerint a két szervezet nem ritkán szélsőséges tevékenységet folytat, elfedve valós jogi státuszát. A „lelkiismereti és vallási egyesületek szabadságáról” szóló szövetségi törvényben meghatározott eljárást megkerülve működnek Oroszországban, „jelentős károkat okozva az állampolgároknak” – olvasható a hírportálon, amelynek forrásai szerint a tevékenység mögött olyan a pénzmozgások történtek, amelyek egyes cégeken kereszül külföldre kerültek.

A „nemkívánatosnak” nyilvánított szervezeteknek – a törvények szerint – fel kell számolniuk működésüket Oroszországban, az ezzel szembehelyezkedő működtetők és tagok börtönbüntetéssel is sújthatók.

A Szcientológia Egyházat az 1950-es évek elején alapította az Egyesült Államokban Lafayette Ron Hubbard sci-fi író. A szervezet a világ több országában szektának minősül.

Néhány éve házkutatást tartott a rendőrség a Szcientológia Egyház budapesti központjában.

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen” –szólt a hivatalos közlemény.

A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, elkerítették és körbezárták a Váci úti épületet. A nyomozás érdekeire hivatkozva több részletet nem árultak el az akcióról.

A székház, ahol a házkutatás zajlott, a Váci úton, a Gyöngyösi utcai metrómegálló közelében van. Az épület régen gyárként, majd irodaházként működött. Az ötszintes, hatezer négyzetméteres épület mintegy 1,5 milliárd forintba, a berendezés és a szükséges átalakítások újabb egymilliárdba kerültek. A szcientológusok „sajtófőnöke”, Miklovicz Attila korábban úgy nyilatkozott, hogy a pénzt kizárólag hívek támogatásaiból teremtette elő a szervezet, de a felajánlások egy része az Egyesült Államokból érkezett.

A szcientológiát az amerikai L. Ron Hubbard (1911–1986) alapította az általa kidolgozott áltudományos módszer, a dianetika nyomán. Hubbard műveit a szcientológusok istenítik. A szervezet célja, hogy az egész bolygót „tisztává” tegye, ezért a tagoknak különböző szinteket kell teljesíteniük. Ezért egy csomó pénzt kell fizetniük, minél magasabb szinten vannak, annál többet.

A Szcientológiai Egyház 2011-ben elvesztette egyházi státuszát Magyarországon, ezt azóta sem nyerték vissza. A szcientológia – annak bírálói szerint – nem egyház, hanem pusztán üzleti vállalkozás, ráadásul nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Utóbbi állítást ugyan a titkosszolgálatok soha nem erősítették meg, de sokatmondó tény, hogy amíg az Alkotmányvédelmi Hivatal elődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyveket adott ki, gyakran utaltak benne a szcientológusokra (bár nem nevezték meg őket), azaz a látókörükben van a szervezet.

A szcientológia köré Magyarországon is számos szervezet épült, ezek egyike az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely a pszichiátriai intézeteket szokta erősen bírálni.

Néhány ezren lehetnek idehaza

Becslések szerint a magyarországi szervezetnek négy-ötezer tagja lehet. Egy felmérés szerint a magyarországi hívek túlnyomó többsége városban él, magasan képzett és jól keres, általában műszaki vagy gazdasági beállítottságú. Átlagos életkoruk negyven év körül van.

A Heti Válasz 2007-ben közzétette a lap által 100 legbefolyásosabbnak tartott magyar szcientológus nevét, majd egy évre rá újabb listát tett közzé.

Az, hogy a szcientológusoknál házkutatást tartanak, külföldön is előfordul. 2000-ben például a Szcientológia Egyház párizsi székhelyén volt házkutatás, a rendőrök akkor lemezen őrzött nyilvántartásokat, illetve szervereket foglaltak le. Az azt megelőző évben pedig a belga rendőrök tartottak házkutatásokat a szervezethez kötődő cégeknél.

Dudás Diána öt évet töltött a szcientológia fogságában, miután beszervezték egy méregtelenítő kúrára. A kétdiplomás nőből rengeteg pénzt, összesen 6 millió forintot „szedtek ki” a szekta vezetői, a szakítás pedig majdnem az életébe került. Szabadulásáról könyvet is írt. Ez alkalomból nyilatkozott a RIPOST-nak.

Hogy lesz szcientológus egy okos emberből?

- Engem először az akkori munkahelyemen, egy MLM-cégen keresztül a méregtelenítő kúrájukkal találtak meg. Akkor még csak annyit tudtak rólam, hogy érdekelnek az egészséges dolgok. Mivel később szcientológus tesztértékelő és auditor lettem, pontosan ismerem a folyamatot. Az interneten fellelhető egy ingyenesen kitölthető, 200 kérdésből álló úgynevezett OCA teszt (ezt Oxfordi képességtesztnek hívják, de semmi köze Oxfordhoz vagy az ottani egyetemhez). Az első lépés mindig az, hogy elérjék, hogy aki kitöltötte, bemenjen hozzájuk tesztértékelésre. A 200 kérdésre adott válaszokból születik egy grafikon, azon egyértelműen látják, hogy az élete melyik területe lehet labilis, és egyből azt a tanfolyamot ajánlják neki, ami arra megoldás lehet. Ahogy ők hívják, meg kell találni az illető „romját”, azt, ami az életét az éppen adott körülmények között romba dönti. Egy okos embernek is lehetnek problémái, egy ügyvédnek is, egy bankigazgatónak is, akármilyen üzletembernek, ezt kell megtalálnia a tesztértékelőnek. És akkor

jöhet az érzelmi manipuláció. Arról kell beszéltetni az értékelésen, amitől természetesen rosszul fogja érezni magát, az értékelőnek pedig fel kell tennie a kérdéseket: mi lenne, ha ezek a problémák megszűnnének?

Ekkor az illetőnél jön egy érzelmi felszabadulás, és akkor kell lecsapni rá: célzottan fel kell neki ajánlani a segítséget. Az elején még csak egy könyvet vagy egy tízezer forintos tanfolyamot.  

Hogy lesznek ebből az egyháznak kifizetett milliók?

Lépésről lépésre etetik be az embereket. Olyan sikerélményekhez juttatják, amitől kedvet kap a dologhoz, aztán újabb meg újabb trükkökkel csalják lépre, és aztán szedik ki belőle a pénzt. De persze 100 tesztkitöltőből körülbelül tíznek van annyi pénze, hogy kifizesse a szintlépés millióit, a többiek átlagemberek, akiknek átlagmunkáik vannak, és átlagos problémáik. Belőlük lesznek a segítő munkatársak. Kedvelt célpontjaik a 20-25 év alatti fiatalok, náluk azt akarják elérni, hogy ne egyetemre vagy főiskolára menjenek, hanem az ő tanfolyamaikra, hiszen őket még támogatják a szülők.

Az alatt az öt év alatt, amíg „szcientológus” volt, és nap mint nap bejárt a Váci úti székházba, razziák és nyomozások zajlottak a szekta ellen. Lapunkban is több lebuktató cikk jelent meg. Ez miért nem volt elég ahhoz, hogy kiszálljon?

- Szcientológusként az ember csak olyat olvashat a szcientológiáról, amit ők megengednek, tehát hiába írnak arról az újságok, hogy valaki életveszélyben van, nem fognak elérni vele semmit. Bár bevallom, egy alkalommal a metró aluljáróban szembejött velem egy leleplező -plakát, azt nem tudták eltüntetni. Néztem nagyokat, hogy mi az, majd másnap beszéltem is róla a székházban. Azt válaszolták, hogy „büdös, rohadék elnyomók”, nem kell vele foglalkozni.

Részt vett azon a méregtelenítőn, amire a lapunkban Zacher Gábor azt mondta: életveszélyes. Így utólag visszanézve, veszélyben van, aki részt vesz a „kúrán”?

- Nem vagyok orvos, nem tudom megmondani, kinek a szervezetében mi játszódott le, de láttam olyan megnyilvánulásokat, amiket mai ésszel nem tartanék normálisnak.

Ha valaki szaunázás közben elkezd rángatózni, azt józan paraszti ésszel kivinném, valamit kezdenék vele, miközben a szcientológusoknál éppen az a parancs, hogy ha rendellenességet látunk, nem szabad hozzá sem szólni,

mert ez a jó, ilyenkor megkönnyebbül az alany és „kifut nála a rossz”. Én is rosszul lettem, amikor egyik nap nem vettem be a vitaminadagomat. Nem tudom megmagyarázni, hogy mi történt, csak azt tudom, hogy erősen szédültem, rosszul voltam. Razziák sorozata a szektánál A rendőrök és az adóhatóság emberei sorozatban több razziát is tartottak az elmúlt időszakban a szekta budapesti, Váci úti székházában, ahonnan teherautószám vitték el a dokumentumokat. A szekta százezrekről gyűjthetett jogellenesen adatokat, feltérképezve legintimebb szokásaikat és kapcsolatrendszerüket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Nem várt helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein