KÜLFÖLD

Betelt a pohár, Macron ellen tüntetnek a rendőrök

A követeléseiket pontokba szedték és október másodikán az utcára mennek. Nagy kérdés, hogy erre mit fog lépni a kormány.
  • Szerző: SZM

Történelmi lépésre szánták el magukat a francia rendőr szakszervezetek: október másodikán az utcára mennek, tiltakozva Macron elnök kormánya ellen. Ez lesz a “Marche de la colere”, azaz a düh, a harag menete – adta hírül több lap, közöttük az Actu17.

Az előzményekről a is beszámolt már. A bevándorlás oly mértékben megterhelte a szervezetet, hogy 2015 és 2018 között óta már nem kevesebb mint 22 millió túlóra gyűlt össze, azaz ennyivel többet dolgoztak a rend őrei különböző ügyeken. Akkor Emmanuel Macron elnök megígérte, hogy öt év alatt 10 ezer új rendőrségi és csendőrségi állást hoznak létre, de ez a szolgálatban lévők terheit nem csökkentette. Tavaly 35 rendőr és 33 csendőr lett öngyilkos, az idén, nem hivatalos források szerint, már 48.

A sajtóban közzétett felhívásuk szerint a munkakörülményeik általános javítását szeretnék elérni, beleértve a közlekedést, a lakáshelyzetet, gyermekeik felügyeletét, a visszavonult rendőrök védelmét, a büntető törvénykönyv módosítását, hogy az hatékony és kellően elrettentő legyen a bűnözők ,valamint egy olyan törvényt, amely hosszú távon garantálja a magas színvonalú rendőri munkát és az ezt választók életútját.

A rohamosan növekvő gondokra eddig Christophe Castaner belügyminiszter mindössze azt jelentette be, hogy új telefonszámot hoznak létre pszichológiai támogatásra szoruló rendőrök számára. Kérdés, hogy október másodika után lesz-e ennél jobb ötletük.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?