Létrehozva: 2021.02.22.

Beoltatta magát az ausztrál kormányfő

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az elsők között vette fel az új koronavírus elleni védőoltást vasárnap, a hétfőn kezdődő országos oltási kampány nyitányaként.

Morrison közvetlenül egy idősotthon 85 éves lakója után, másodikként állt a sorban a televíziós kamerák előtt tartott médiaeseményen egy sydney-i egészségügyi központban.

„El vagyok szánva rá, ahogy az egész ország„ – mondta Morrison, amikor az asszisztens megszólította, hogy van-e valami kérdése, mielőtt belészúrják a Pfizer/BioNTech-vakcinát.

Azokkal kell kezdenünk, akik a leginkább veszélyeztetettek és a frontvonalban vannak

- mondta.

Greg Hunt egészségügyi miniszter az ABC országos televíziónak nyilatkozva azzal érvelt a miniszterelnök soron kívüli beoltása mellett, hogy az a bizalom megteremtéséhez szükséges.

Felmérések szerint az emberek tudni akarják, hiszünk-e abban, hogy ez biztonságos, ami aztán nagyobb bizalmat ad nekik

- mondta.

A cél érdekében az ország tisztifőorvosa, főorvosa és több más egészségügyi dolgozó is az első, tizenkét tagú csoportban vette fel az amerikai-német gyártmányú oltást.

Hunt ugyanakkor jelezte, hogy őt és az egészségügyi minisztérium dolgozóit a svéd-brit fejlesztésű AstraZeneca-vakcinával oltják majd be egy későbbi időpontban.

Az országos oltási kampányt Ausztráliában is a Pfizer/BioNTech-vakcinával kezdik, amelynek első, 142 ezer dózist tartalmazó szállítmánya a múlt héten érkezett meg. Március elejétől pedig AstraZeneca-oltóanyaggal folytatják a lakosság immunizálását.

A kormány menetrendje szerint az elsőbbséget élvezők közé tartoznak majd az idősotthonok, ápolási otthonok lakói és dolgozói, a frontvonalban dolgozó orvosok és ápolónők, továbbá a karanténszállók dolgozói és a határőrizeti szervek tagjai.

A mintegy 25 millió lakosú, földrésznyi országban a járvány kezdete óta 28 700 koronavírusos esetet regisztráltak, ami jóval alacsonyabb a legtöbb fejlett ország fertőzési rátájánál. A Covid-19 betegségben eddig 909 ausztrál halt meg.

Öt napra lezárták Perth városát és Nyugat-Ausztrália jelentős részét egy biztonsági őr pozitív koronavírustesztje miatt – írja a CNN. Ez azt jelenti, az ott lakók csak élelmiszerért vagy gyógyszerért mehetnek ki az utcára, illetve akkor, ha a munkájukat semmiképp sem tudnák otthonról végezni.

Bezárnak az iskolák és az üzletek is, az éttermek elvitelre adhatnak ki bármit.

Nyugat-Ausztrália miniszterelnöke, Mark McGowan kiemelte, mindenkinek meg kell tennie, amit csak lehet a vírus terjedése ellen.

A fertőzöttről azt lehet tudni, hogy egy karanténhotelben dolgozik biztonsági őrként, itt négy koronavírusos ember is tartózkodik, közülük egy a brit, egy pedig a dél-afrikai variánssal fertőzve. Ezek a variánsok könnyebben fertőznek a “simánál”, ezért kellett azonnal lezárni mindent.

A 2,76 milliós országrészben eddig csak 902 esetet találtak, ráadásul nagyrészük külföldről hozta be, száznál is kevesebben kapták el az országon belül. Ez főleg a hasonló szigorú szabályoknak köszönhető, amiket szinte azonnal alkalmazni kezdtek.

Kötelező lesz a maszkviselés az ausztrál Új-Dél-Wales állam fővárosában, Sydney-ben, ahol további korlátozásokat is bevezetnek azt követően, hogy hét újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak – derül ki az állam miniszterelnökének bejelentéséből. Gladys Berejiklian tájékoztatása szerint a rendelkezés szombat éjfélkor lépett életbe az Ausztrália legnagyobb városának számító Sydney-ben, ezt követően a korlátozás megszegőit 200 ausztrál dollárra (körülbelül 45 839 forint) büntethetik. Kötelező lesz maszkot hordani a bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, imahelyeken és fodrászatokban is.

Hétfőtől korlátozzák továbbá a résztvevők számát a miséken, a temetéseken és az esküvőkön, a szórakozóhelyeken pedig betiltják az éneklést és a táncot. Nem halasztják el mindazonáltal az Ausztrália és India közt csütörtökön a városban rendezendő krikettmérkőzést, csupán a nézők számát csökkentik a felére. Berejiklian ezt azzal magyarázta, hogy jóllehet az egészséget és a biztonságot tartják a legfontosabbnak, gondolniuk kell a munkahelyekre és a gazdaságra is.

Új-Dél-Walesben jelenleg közel 200 aktív fertőzöttet tartanak számon.

A szomszédos Victoria állam – ahol 29 esetről tudnak – a héten ugyancsak elrendelte a kötelező maszkviselést, továbbá lezárta Új-Dél-Wales-szel közös határát azt követően, hogy Victoria hatóságai bejelentették, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek a Sydney-i góchoz köthetők. Martin Foley, Victoria egészségügyi minisztere leszögezte, a határ lezárása arányos mértékű válasz volt.

Victoria fővárosát, Melbourne-t egyszer már vesztegzár alá vonták a járvány miatt: a város csaknem négy hónapon át tartó zárlata – amely időtartamát tekintve az egyik leghosszabb járvány miatti zárlat volt a világon – november elején ért véget.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizárták a futamgyőztest, a McLaren pilótájának adták az első helyet

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja