KÜLFÖLD

Beindultak a kamu hírgyárak az amazonasi erdőtűzről

A napokban jelent meg egy kép a közösségi médiában, amin egy jaguárt mentenek ki a vízen át az amazonasi erdőtűzből. Kiderült azonban, hogy a kép nem is idén készült és nem is az amazonasi katasztrófa során – írja a V4NA hírügynökség.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Sorra járják körbe az internetet az Amazonast sújtó erdőtüzekről készült képek, bemutatva az ott zajló katasztrofális helyzetet. A képek és a hírek között azonban megjelennek az álhírek is, és mint kiderül, nem mindegyik képnek kell hinni elsőre.

Ez történt több twitter-oldallal is, amely az alábbi képet osztotta meg.

Ehhez azt írták, hogy a képen lévő jaguárt 2019-ben az amazonasi tüzek miatt a vízbe dobták, ahonnan később biztonságba helyezték a mentők. A felhasználó szerint az állat szemei pontosan leírják, mit is művel az emberiség a Földdel.
Csakhogy mint kiderült, a kép egyáltalán nem az amazonasi erdőtüzek kapcsán készült és még csak nem is idén. A fotót 2016-ban készítették azok a „dzsungel harcosok”, akik a jaguárok mentésével foglalkoznak Brazíliában. Ezek az állatok ugyanis sokszor esnek áldozatul a vadászoknak és az illegális tenyésztőknek.
A látványos és egyébként hihető képnek azonban sokan bedőltek, és a közösségi oldalakon mások is úgy osztották meg a fotót, mintha az most készült volna az erdőtüzek alatt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?