POLITIK

Bakondi György: Az Európai Unió bürokráciája hátba támadja a határait védő országokat

A migráció a fő téma a V4-ek budapesti találkozóján. Orbán Viktor miniszterelnök pedig levelet írt az Európai Bizottság elnökének, melyben arra kéri Ursula von der Leyent, hogy függessze fel a biztonsági intézkedéseket aláásó kötelezettségszegési eljárásokat – számoltak be róla az M1 Ma reggel című műsorában.
címkék:
  • Szerző:

Idén már a 108 ezeret is meghaladta az elfogott határsértők száma, ami a tavaly ezen időszakában 36 ezer volt – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Majd hozzátette, hogy tavaly ezen időszakában az évnek 365 embercsempészt fogtak el, most pedig 1110-et. Ez pedig azt jelenti, hogy – bár egy más helyzet van a lengyel-belarusz határon

– a magyar határon is jelentős migrációs nyomás van.

Bakondi György elmondta, hogy a magyar védelmi intézkedés miatt a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, ami akadályozza a hatékony határőrizetet. Hozzátette, hogy a Bizottság által indított eljárás mögött politikai, ideológiai elképzelések vannak.

Lengyelország és Magyarország is harcban áll a határon, őrzi a belső biztonságát az európai, magyar és lengyel embereknek – fogalmazott, majd kifejtette, hogy

ebben a harcban az Európai Unió bürokráciája tulajdonképpen hátba támadja ezeket az országokat, igyekszik őket eszközteleníteni ahelyett, hogy pénzügyi támogatást nyújtana az akadályrendszer fenntartásához vagy az átcsoportosított határőrizeti erők működtetéséhez.

Soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész EU számára – mondta a miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján kedden, Budapesten.

A miniszterelnök a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tartott közös sajtónyilatkoztatón kifejtette: a lengyel miniszterelnök egy-két nappal ezelőtti baltikumi útja után eljött Budapestre és tájékoztatta a V4-et a lengyel határon kialakult helyzetről. Közölte:

három irányból éri nyomás az uniót. Délről a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz, a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van.

Megjegyezte: köszönetet kell mondani Andrej Babis cseh miniszterelnöknek és „a cseh barátainknak”, amiért határőröket küldtek a magyar határra, és több mint négyezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál. Orbán Viktor elmondta:

a balkáni útvonalon, amelyen eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is.

Naponta 30–35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog – közölte. Kitért rá: itt van a harmadik irány is, „az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt”. Kiemelte:

Brüsszel elhibázott politikát folytat, gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást. Támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet

– fűzte hozzá. Hozzátette: Brüsszel egy dologra nem ad pénzt, a határ fizikai megvédésére.

A magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európai Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. Az nem lehet, hogy kizárólag azok az országok viseljék ennek a pénzügyi terhét, amelyeket a földrajz meg a történelem az Európai Unió külső határára rendelt – jelentette ki.

A miniszterelnök azt mondta, Magyarország mindig is egy tisztességes megállapodást ajánlott az uniónak:

„úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi, magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük.”

Hangsúlyozta: azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

A találkozón teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Lengyelországot – zárta szavait a kormányfő.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a támogatásért partnereinek: Eduard Heger szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Mateusz Morawiecki elmondta: a migrációs krízis kevés a helyzet leírására, szerinte új politikai krízis zajlik, amelyben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök embereket használ fel a maffiával és embercsempészekkel együttműködve arra, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra.

A krízist szerinte más veszélyek is erősítik, amelyek nem hagyhatók figyelmen kívül, például az, ahogyan Oroszország mozgatja haderejét az országán belül. Az energetikai válságot szintén azt idézi elő, hogy „ellenfeleink kezében egyre több eszköz van”, és ezt szolgálja a dezinformációk folyamatos terjesztése is – jegyezte meg.

Kijelentette, mindezekkel a visegrádi országok között nem sikerült konfliktust szítani, és egyetértett azzal, amit Orbán Viktor már 2015-ben megfogalmazott:

az államoknak maguknak kell eldönteniük, kik térhetnek be hozzájuk, ezért védeniük kell határaikat.

Hangsúlyozta: országa mind az unió, mind a NATO külső határait védi, ezzel a balti országokkal együtt megmutatja, mi a valódi szolidaritás. Közölte azt is, hogy a diplomáciai együttműködések már hoztak eredményt, kevesebb migráns érkezik határaikhoz, mint akár két-három héttel ezelőtt.

Andrej Babis kiemelte, hogy

2015-ben még mindenki kritikával illette Magyarországot, amikor elsőként épített kerítést a határa védelme érdekében.

Jelenleg azonban már több kormányfő is felveti, hogy az uniónak támogatnia kellene a határok fizikai védelmét – mondta. A migráció végtelen probléma, az továbbra sincs megoldva, ami pedig a lengyel–fehérorosz határon zajlik, elfogadhatatlan – fogalmazott. Az embercsempészek elleni harc nem hatékony, a schengeni övezeten belül elsőként Magyarország állt ellen velük szemben úgy, ahogy kell – mondta. Kijelentette:

a kérdést az Európai Bizottságnak kellene megoldania, le kellene számolnia az embercsempész-maffiával.

Babis közölte: országa, ahogy Magyarországnak is felajánlotta a segítségét a határvédelemben, úgy Lengyelországot is segítené rendőrökkel, katonákkal. Hangsúlyozta azt is, hogy a négy ország együtt hatékonyan képviselheti érdekeit az unióban.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott:

az Európai Unió a mi életterünk, ezért feladat az integritásának, területi egységének, tagállamainak védelme.

Beszámolt arról, hogy kedd reggel már az osztrák kancellárral is tárgyalt a kialakult helyzetről, és közös nyilatkozatban vállalták a segítségnyújtást és ítélték el a visszaélést a migránsokkal. Úgy fogalmazott: a fehérorosz rendszer nem akceptálható, ezért minden szankciót támogat, így a migránsok szállításában részt vevő légitársaságokkal szembenieket is.

Közölte, hogy országa a Frontex keretein belül katonákat, rendőröket ajánlott fel, és segítséget kínált Litvániának is. Hangsúlyozta: hazája része azoknak az államoknak, amelyeknek belügyminiszterei az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért a fehérorosz határnál történtek után.

A találkozón mindhárom vendég miniszterelnök köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek a V4-csúcstalálkozó gyors megszervezéséért.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?