KÜLFÖLD

Az ISIS-harcos Svédországban gyógyíttatta magát, majd visszament háborúzni

Nincs olyan törvény, amely szerint nem szabad csatlakozni az Iszlám Államhoz, illetve nem szabad dzsihádot folytatni.
  • Szerző: SZM

A svéd kormány megengedte egy ISIS-harcosnak, hogy a Szíriában szenvedett sérülései miatt orvosi kezelésre visszatérjen az országba. Ezután azt is megengedték neki, hogy ismét Szíriába utazzon és ott folytassa a harcot.

A hihetetlen történetet az Expressen alapján a Voiceofeurope írta meg.
Khaled Shahadeh, az Iszlám Állam terroristája, akiből már korábban göteborgi lakos lett, 2014-ben súlyosan megsérült a szíriaiakkal való összecsapásban. Úgy gondolta, hogy visszatér “második” hazájába, ott mégiscsak jobb az orvosi ellátás mint a harctéren. Ez így is történt.

Amint elmesélte, a svéd repülőtéren már várták a titkosszolgálat (SAPÖ) munkatársai, akik kikérdezték, de semmi baja nem történt. Sőt. “A kezdetektől fogva azt mondták, hogy nem tettem semmi olyat, ami megsértette volna a törvényt. Mert nincs olyan törvény, amely szerint nem szabad csatlakoznom a Dawah-hoz, (az ISIS táborait nevezik így) vagy nem kellene dzsihádot folytatnom ”- állította.

Miután meggyógyították, megnősült és 2015-ben a feleségével együtt visszatért Szíriába. Azt mondta, hogy tanúja volt a foglyok tömeges kivégzésének és lefejezésének. “Ez volt a legrosszabb dolog, amit saját szememmel valaha is láttam ”- mondta. Az ISIS-terroristákkal harcolt egészen addig, amíg 2019 tavaszán a baghouzi csata során a kurdok kezébe nem került.

Most éppen abban reménykedik, hogy a svédek majd kiszabadítják és ismét visszamehet Svédországba.

És ezeket olvastad már?