Létrehozva: 2020.06.01.

Az iráni külügyminiszter együttérzéséről biztosította az egyre erőszakosabb amerikai tüntetőket

A perzsa állam diplomatai úgy tűnik, ki akarják használni az egyre bonyolultabb amerikai belpolitikai helyzetet, az egyre durvább atrocitásokkal járó tüntetéssorozatot.

Ők békés felvonulásokról beszélnek és a nyilatkozat szerint kizárólag a rendőri erőszakot hajlandók elítélni. Miután Trump elnök egyik Twitter üzenetében figyelmeztette a Fehér Ház ellen is agresszíven fellépni készülő vandálokat, hogy a elnöki palota házőrzői fogják üdvözölni őket, az iráni diplomaták megpróbálták ezeket a szavakat is kiforgatni. Közleményükben az Elnök „ördögi kutyáiról” értekeztek, amelyek szerintük békés tüntetőkre támadnak Amerika szerte. Mindeközben a fosztogatásokról, a vandál pusztításról egy szót sem szól a teheráni nyilatkozat.

Eközben továbbra sem csitult az az Amerika-szerte kialakult demonstráció-sorozat, ami egy fekete férfi, George Floyd meggyilkolása után indult el. A demonstrációk sok helyen erőszakossá váltak az Egyesült Államokban. Eddig 15 szövetségi államban mozgósították a Nemzeti Gárdát. A washingtoni Fehér Ház környékén a tüntetők gyújtogatni kezdtek. Az elnöki rezidencia melletti Szent János templom alagsorában tüzet gyújtottak, de a tűzoltók végül megfékezték a lángokat. Az Egyesült Államokban a hat napja tartó tüntetések során már több mint 4000 embert vettek őrizetbe, köztük volt Bill de Blasio New York-i polgármester lánya is. Miamiban a békés tiltakozás erőszakba fordult, egy kis csoport számos rendőrautót gyújtott fel. Több városban egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot. Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le. Különösen New York Brooklyn negyedében veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigálnak, és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak. A minnesotai St. Paul város polgármestere, Melvin Carter szintén a CNN televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: az afroamerikaiak dühe „előrelátható volt, érthető és jogos”, de “sajnos pusztító és elfogadhatatlan módon fejezik ki”. Muriel Bowser, a szövetségi főváros, Washington polgármestere az NBC televízióban arról beszélt: a városvezetés “nagyon egyértelmű üzenetet küldött a tüntetőknek, azt, hogy joguk van az alkotmányban biztosított jogaik gyakorlásához, de nincs joguk ahhoz, hogy tönkretegyék a városunkat”. Bowser elmondta, hogy “őrjítő pusztítás és rendzavarás” zajlik a városban. Egy Twitter bejegyzésében Trump azt írta: az általa az erőszak elszabadulásáért részben felelősnek tartott, magát antifasisztának nevező Antifa-mozgalmat az Egyesült Államokban terrorszervezetek listájára fogják tenni. Tim Walz, Minnesota demokrata párti kormányzója újságíróknak azt mondta: az erőszakos tüntetők több mint 85 százaléka nem helyi lakos, jó részüket buszokkal szállították a helyszínre. Bernard Kerik, a New York-i rendőrség volt vezetője a Fox televízióban arra sürgette a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy tárja fel, kik állnak az erőszakosan tüntetők mögött, és kik finanszírozhatják a több helyen szervezettnek látszó erőszakot. Egy detroiti tüntetésen valaki egy autóból többször a tömegbe lőtt, és el is talált egy 19 éves fiút, aki a kórházba szállítását követően meghalt. Minneapolisban több üzletet felgyújtottak és fosztogatók is megjelentek, a kialakult összecsapások során egy üzlettulajdonos lelőtt egy embert, aki állítása szerint épp a boltját fosztotta ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

ripost.hu

Emlékszel még Lolára? Így néz ki manapság az egykori tinisztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük