POLITIK

Az IKEA parkolójában imádkozott kétezer muszlim Németországban

Ez volt az egyetlen mód, hogy a kötelező másfél méteres távolságot betartva letehessék egymás közelébe az imaszőnyegeiket.Az imám ötlete volt, hogy egy óriási parkolóban imádkozzanak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az eset Wetzlar városában történt, pénteken. A helybéli imám, Kadir Terzi fejében született meg az ötlet, hogy a Frakfurt közeli város legnagyobb parkolójában, az IKEA előtt tartsanak istentiszteletet. Az imám utólag bevallotta, hogy nem sok reményt fűzött ahhoz, hogy a svéd bútorkereskedelmi vállalat helyi igazgatója igent mond a kérésére, de azért megpróbálta.

-Nagy meglepetésemre, azonnal igent mondott. – idézte fel a történeteket a muszlim lelkipásztor. – Azt mondta, hogy nyugodtan imádkozzunk.

Később külön Twitter üzenetben mondott köszönetet a helybéli rendőröknek, a környék lakóinak és persze az IKEA vezetőségének. Elmondta, azért is volt fontos a muszlimoknak, hogy együtt legyenek mert a ramadán, a nagyböjt idején a koronavírus korlátozások miatt még inkább „izoláltnak” érezték magukat.

A 83 milliós Németországban a legutóbbi, 2015-ös becslések szerint nagyjából 4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A 2015-ben felerősödött migrációs hullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban.

A koronavírus járvány miatt anyagi gondokkal kell megküzdeniük a németországi mecseteknek az országban bevezetett szigorú kijárási korlátozások miatt. Mivel a hívek az új szabályozások miatt nem tudnak adakozni, kezdik felélni összes pénzüket. A legnagyobb németországi muszlim közösség vezetője arról nyilatkozott, hogy a járvány következtében bevezetett intézkedések miatt a szokásos imák elmaradnak, aminek következtében a hívek adakozási hajlandósága csökken, és komoly bajba kerülnek egyes mecsetek.

Panaszai között úgy fogalmazott: „több olyan mecsetről is tudunk, ahol vészesen közel a csőd. Ezek az imahelyek felélték a tartalékaikat, amelyek a szokásos pénteki imák közben gyűltek össze. Hamarosan nem tudják fizetni a bérleti díjukat és a személyzetet„.

Ugyanakkor tavaly megkezdődött a muszlim hitszónok (imámok) képzése a német állami felsőoktatásban, az első kísérleti projekt szeptemberben indult az osnabrücki egyetemen. Az oktatási tárca 400 ezer eurót különített el 2020-as költségvetésében a program finanszírozására.

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD) támogatja az állami imámképzést, a szervezet vezetője, Aiman Mazyek szerint mindig is a legfőbb törekvéseik között volt, hogy a Németországban képezzék ki a Németországban dolgozó imámokat.

A Németországban mintegy 900(!) mecsetet fenntartó Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója ugyanakkor elutasítja a kezdeményezést, szerintük az imámok képzése nem a német állam feladata.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?