Létrehozva: 2021.09.16.

Az Európai Bizottság visszaél az afganisztáni helyzettel

Legfőbb céljuk, hogy a migrációs kvóta kérdése ismét terítékre kerüljön.

Az Európai Bizottság visszaél az afganisztáni helyzettel azért, hogy a migrációs kvóta ismét terítékre kerüljön, valamint a koronavírus-válsággal is, hiszen a tagállamokat pénzügyi eszközökkel ideológiai közeledésre akarja kényszeríteni – mondta Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője Ursula von der Leyen szerdai strasbourgi évértékelőjéről. Kovács István stratégiai igazgató szerint a beszéd arra mutat rá, hogy a bizottsági elnök a jogállamisági eljárásokat politikai fegyverként akarja használni.

Ursula von der Leyen szerdai strasbourgi évértékelő beszédében azt sugallta, hogy az Európai Unió jelesre vizsgázott a gazdasági és a járványügyi válság kezelésében, miközben több tagállamnak, például Németországnak fél vagy akár egy évre is szüksége lesz ahhoz, hogy a koronavírus előtti gazdasági helyzetét visszanyerje – mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a kutatóközpont csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kovács István szerint az Európai Bizottság elnöke a valóságtól elrugaszkodva túlzottan pozitívan értékelte az uniós eredményeket, a támogatások mértékét. – Magyarország – a többi tagállamtól eltérően – ugyan meghaladta a koronavírus okozta válság előtti szintet, de az uniós támogatások csak egy nagyon kis szerepet játszottak ebben – jelezte az igazgató.
Aggályosnak nevezte, hogy a bizottsági elnök részletekbe menően ismertette a jogállamisági eljárásra vonatkozó passzusokat, azaz jövőre már konkrét ajánlásokat is tartalmaznak majd a jelentések.

– Téves értékelések és ajánlások születtek eddig. Szerencsére azonban ezeknek az ajánlásoknak a nagy részét Magyarország mellett több tagállam sem tartja be – mutatott rá Kovács István, hozzátéve: az eljárási formát a bizottság kezdetben magának hozta létre, ugyanis nem volt szerződésalapja. – A 7-es cikkely szerinti eljárásnak pedig semmi jogi kötőereje nem volt, inkább egy párbeszéd felületnek felelt meg,
ma már azonban politikai eszköze lett a zsarolásnak. Ezt tekinti Von der Leyen az elkövetkezendő politikája egyik alapkövének

– figyelmeztetett a stratégiai igazgató. Szerinte az, hogy Von der Leyen „közös európai megoldásokat” sürgetett,
a mai brüsszeli politikai ismeretében ez a kötelező migránskvótákat fogja jelenteni.

Kovács Attila közgazdász, az Alapjogokért Központ projektvezetője elmondta: a tegnapi beszédről két szó jut eszébe, a visszaélés és a föderalizmus. – Az Európai Bizottság ugyanis visszaél az afganisztáni helyzettel, hogy a migrációs kvóta ismét terítékre kerüljön, valamint a koronavírus-válsággal is, hiszen a tagállamokat pénzügyi eszközökkel ideológiai közeledésre akarja kényszeríteni – közölte a közgazdász. A szakértő szerint mind az adó- és a szociálpolitika, de még a média is a brüsszeli döntéshozók kezében lehet, megfosztva a tagállamokat a nemzeti hatáskörtől. – Brüsszel nem veszi figyelembe a médiatörvények nemzeti hatáskörét, egy központi elképzelésre hagyatkozik arra vonatkozóan, hogy mit kell írnia a sajtónak. Ezután jöhetnek a szankciók, ha nem úgy működik a nemzeti újságírás, ahogy a bürokraták elképzelik – jelezte a projektvezető, megjegyezve:
ez közvetett beleszólást biztosíthat Brüsszelnek a jövő évi parlamenti választásokba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában hatalmas csalódásként értékelte Ursula von der Leyennek az unió helyzetéről szóló szerdai, az Európai Parlamentben elmondott beszédét.
Az Európai Bizottság elnöke szerdai beszédében csak a legfontosabbról nem beszélt: semmilyen tervvel nem állt elő, semmilyen megoldást nem kínált arra vonatkozóan, hogy miként állítsuk meg Európa visszaszorulását a világban

– összegzett Gulyás Gergely. A miniszter hangsúlyozta: az EB elnöke ahelyett, hogy Európa határainak megvédését tűzte volna ki célul, a migráció megállítása helyett bevándorlásbarát politikát folytat. Hozzátette: az Ursula von der Leyen vezette bizottság túllépi a hatáskörét, amikor beavatkozik a tagállamok gyermek- és családvédelmi szabályozásába.
Tarthatatlan, hogy a bizottság sikeres válságkezelésről beszél, miközben a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elleni uniós forrásokhoz csak egyes tagországok juthatnak hozzá, mások nem

– fogalmazott Gulyás Gergely, aki szerint ez elfogadhatatlan, mert torzítja az unión belüli versenyt. Hangsúlyozta: a bizottság ezzel megszegi azt az ígéretét, amelyre tekintettel a tagállamok egy része – így Magyarország is – elvi fenntartásai ellenére is támogatta a helyreállítási alap létrehozását. A járványkezelés, az afgán válság, a klímaváltozás, a védelmi unió és a jogállamiság ügye is helyet kapott Ursula von der Leyen strasbourgi évértékelőjében, a bizottsági elnöknő azonban, önkritika helyett– az unió járványkezelését dicsérte, és noha egyetlen tagállamot sem nevezett meg konkrétan, kritikákat fogalmazott meg a jogállamiságra vonatkozóan.
Aggasztó fejleményeket látunk egyes tagállamokban. Hadd fogalmazzak világosan: számunkra mindig első a párbeszéd. De a párbeszéd önmagában nem a folyamat vége, annak vezetnie kell valahová – mondta.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Miley Cyrust brutálisan összeverték egy női vécében

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

mandiner.hu

Hálásak a britek a magyaroknak – mutatjuk, miért

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

mandiner.hu

A székelyek Mongóliából származnak, a hunokkal érkeztek a Kárpát-medencébe – török nyelvész a Mandinernek

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak