Létrehozva: 2020.04.09.

Az érettségi is elmarad Franciaországban

A francia oktatásügyi miniszter bejelentése szerint a júniusra tervezett érettségi vizsgák elmaradnak a koronavírus miatt. Helyette a diákokat az eddigi jegyeik alapján értékelik majd, ezek közé azonban nem tartoznak majd bele a járvány miatt kialakult távoktatásban szerzett jegyek. A francia érettségik történetében ez az első eset, hogy elmaradnak a vizsgák, amelyek idén mintegy 740 ezer diákot érintenek.

Jean-Michel Blanquer oktatásügyi miniszter csütörtök este vetett véget a bizonytalanságnak Franciaországban az érettségiket illetően. Bejelentése szerint az eredetileg június 17. és 24. közé tervezett érettségi vizsgák idén elmaradnak a koronavírus miatt, helyette a diákokat az eddig megszerzett jegyeik alapján fogják értékelni, így a bizonyítványukat is ezek szerint fogják tudni megszerezni.

A jelenlegi álláspont szerint a diákoknál az első három negyedév jegyeit fogják figyelembe venni, a legoptimistább tervek szerint pedig május elején visszatérhetnek a diákok az iskolába, bár erre egyre kevesebb esélyt látnak. A tanulók bár kapnak jegyeket a távoktatás során is, ami most a kijárási tilalom miatt került bevezetésre, ezeket a tanárok nem fogják beleszámítani a végső értékelésbe. Ugyanakkor azt figyelembe fogják venni, hogy a diákok mennyire voltak aktívak a távoktatás során, és ez befolyásolhatja a jegyeket pozitív és negatív irányba is.

A francia érettségi vizsga, közismertebb nevén, a „bac” nagy hagyománynak örvend az országban, 1808-ban még Napóleon vezette be. A történelem során még soha nem volt rá példa, hogy elmaradjon az érettségi Franciaországban, éppen ezért is számít a mostani bejelentés rendkívül komolynak. Az érettségi idén mintegy 740 ezer diákot érint, a gyerekek jegyeit pedig nem csak a tanárok, de vizsga felügyelők is át fogják nézni, hogy ne legyen részrehajlás a tanárok részéről.

Idehaza? Csak írásbeli érettségi lesz idén, és az eredeti időpontokban tervezik megtartani – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az EU országainak nagy része nem döntött még az érettségi vizsgákról, Magyarországon csak írásbeli vizsgákat tartanak az akciócsoport javaslata nyomán. Az államtitkár kiemelte, hogy aki nem felvételizik, az visszaléphet az érettségitől és leteheti jövőre, nyugodt körülmények között. Idén tehát senkinek nem kötelező érettségizni. Szóbeli vizsgák csak olyan tárgyakból lesznek, amelyekből nem lehet írásbelit tartani, valamint azoknál, akik fel vannak mentve az írásbeli alól. Így 320 ezer helyett csak 4400 szóbeli vizsga lenne hazánkban – mondta Maruzsa Zoltán. Hozzátette, ha csak írásbeli lesz, akkor 14 nap alatt le lehet lebonyolítani. Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint javaslatuk tartalmazza az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgák törölését is. Ez 113 ezer érettségi jelentkezésből mintegy 30 ezret érintene, így legfeljebb 73 ezer érettségiző maradhatna – jelezte. Az akciócsoport javaslata alapján a vizsgákat májusban és júniusban rendeznék meg a járványügyi helyzet függvényében, jelenleg azzal számolnak, hogy május 4-én kezdődnének a vizsgák – közölte Maruzsa Zoltán, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslatokról várhatóan a jövő szerdai kormányülésen dönt a kabinet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein