POLITIK

Az egyik helyen azért büntetnek meg, ha viseled, a másikon azért, ha nem viseled

Akárcsak a mesebeli kisnyúl esetében. Az is baj, ha van rajta sapka, az is, ha nincs.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mint tudjuk az osztrák parlament tavaly megszavazta azt a jogszabályt, amely betiltja az osztrák általános iskolákban az olyan ideológiai vagy vallási jellegű ruhadarab, fejkendő viselését, amely a hajat vagy annak nagy részét elfedi.

Az indoklás szerint a fejkendőviselési tilalom bevezetésének célja, hogy a muszlim lányok könnyebben integrálódhassanak. A tilalom nem vonatkozik az orvosi kötésre, illetve az időjárási viszontagságok ellen viselt fejfedőkre. Nem érinti a szabályozás a zsidó vallásúak által hordott kipát, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkát sem. Arra az álláspontra helyezkedtek, hogy míg a fejkendő a lányok diszkriminálását jelenti, addig a kipa viselése vallási szokás.

Az intézkedés egyébként részletesen igyekszik szabályozni azt is, hogy a fejkendőnek milyen viselési módja számít tilosnak, például azt is, hogy nem csak a teljes hajzatot elfedő kendő tilos, hanem akkor sem hordható, ha meghatározott egységnyi haj kilátszik alóla.

A tilalmat egyébként a kancellár, Sebastian Kurz pártja, az Osztrák Néppárt a 11 évesnél idősebb lányokra, illetve a muszlim tanárnőkre is kiterjesztené, mondván: a tanárnők a fejkendő viselésével „hallgatólagosan aláássák az állam semlegességét, és egy olyan társadalmi rendet népszerűsítenek, amelyben a nő társadalmi helyzete eltér a felvilágosult nyugati társadalmakétól”.

Az új kormányprogramba is belekerült: tizennégy éves kor alatt tilos lesz a fejkendő viselete az osztrák iskolákban. Ráadásul ezt a törvényt egy zöld igazságügyminiszternek, a bosnyák-muzulmán származású Alma Zadićnak kell kidolgoznia.

A francia szenátus jobboldali többsége is elfogadta már azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná „a vallási jelképek viselését” azoknak a szülőknek, akik az iskolai osztálykirándulásokon kísérik a gyerekeket.A törvényt azonban még a francia képviselőháznak is meg kellene szavazni.

Algériában viszont éppen fordított a helyzet.

Egy iskola vezetője szigorúan megbüntette az egyik tanárnőt, aki nem volt hajlandó fejkendőt viselni. Az igazgató lecsökkentette a nevelő fizetését, írásbeli fegyelmit adott neki, sőt, azzal is megfenyegette, hogy áthelyezteti egy másik iskolába.

A tanárnő „bűne” mindössze annyi, hogy megtagadta a fejkendő viselését.

A tanárnő, Mahtout Chafika elmondta, hogy nagyon szereti a munkáját, rendkívül jó a kapcsolata a szülőkkel, ám az utóbbi időben megromlott a viszony közte és az iskola igazgatója között, a tanárnő ugyanis az öltözködést egyéni szabadságnak tekintette és ennek értelmében megtagadta a fejkendő viselését az intézmény falain belül. Ezzel azonban rendkívül felbosszantotta az igazgatónőt, aki azonnal behívatta a tanárnőt és áthelyezéssel – vagyis kirúgással – fenyegette. Mahtout Chafika elmondása alapján a helyi oktatási felelősök semmit nem tettek az ügy rendezése érdekében, holott a tanárnő többször is panaszt tett a vele szemben elkövetett igazságtalanságokkal, az igazgatónő ugyanis lecsökkentette az engedetlen tanárnő fizetését és írásbeli fegyelmit is adott neki.

A tanárnő végső elkeseredésében a tantestülethez és a nyilvánossághoz fordult, elmondta, hogy egyre kilátástalanabb helyzetben van. Édesanyaként két kisgyermekről kell gondoskodnia és egy évre előre kifizette annak a háznak a bérleti díját, ahol jelenleg is él, ezért anyagilag a teljes létbizonytalanságba sodorná egy másik településre történő áthelyezés.

címkék:
És ezeket olvastad már?