POLITIK

Az adóhivatal hozzálátott az szja visszatérítések előkészítéséhez

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tartani fogja a számára megjelölt határidőt, a hatóság készül arra, hogy 2022 februárjában minden érintett megkapja az őt megillető személyi jövedelemadó-visszatérítést – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A lap szerdai számában megjelent cikkben a miniszter emlékeztetett, jövő februárban 1,9 millió szülő megkapja az szja-visszatérítést. Ez 600 milliárd forintot jelent.

A pénzügyi kormányzat már készül arra, hogy a befizetett szja-t a következő év elején a családok visszakapják. A részletszabályokról ősszel dönt a kormány – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a legfontosabb feltétel a jelenlegi számítások szerint könnyen teljesülhet.

A Pénzügyminisztérium úgy számol, ha folytatódik a gazdaság újraindítása, idén akár a hét százalékot is elérheti a magyar gazdaság növekedése - mutatott rá a miniszter.

A rendőrök, a nyugdíjasok, a fiatalok és a családok is részesülhetnek a magyar gazdasági növekedés hasznából.

A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a kabinetet, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amely kitűzött. Ennek megfelelően 2022. február 15-ig visszatérítik a családoknak az idén befizetett személyi jövedelemadójukat – jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának első napján napirend előtti felszólalásában.

A kormányfő hozzátette:

adó-visszatérítésben részesülnek a gyermeket nevelő családok is, ezzel összesen 1 millió 900 ezer szülő számára térítik vissza 600 milliárd forint értékben.

A miniszterelnök elmondta, hogy a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt, még soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon a rendszerváltás óta. 11 év alatt közel egy millió munkahely jött létre, ezzel egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól. Sőt úgy látom, a gazdaságban már inkább munkaerőhiány van – mutatott rá. Az elmúlt egy évben a kormány beruházás ösztönző programot indított, az 1700 milliárd forint értékű beruházásokkal 277 ezer munkahelyet védtek meg.

A kormányfő jelezte, hogy a nyugdíjasok is részesülnek a növekedés hasznából:

a nyugdíjprémium várható összege meg fogja haladni az 55 ezer forintot.

Februárban folytatják a 13. havi nyugdíj kifizetését is; úgy fogalmazott a kormányfő, hogy legalább két heti nyugdíjat tudnak kifizetni. Emellett szintén

2022 elején hat havi fegyverpénzt fizetnek ki a rendvédelmi szervek tagjainak.

Január elsejétől bevezetik a 25 év alattiak szja-mentességét.

Tárgyalások folynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal, a tárgyalás célja, hogy minimálbér 200 ezer forintra emeljék. Erre jó esély van

–tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök jelezte, meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a rászorulóknak. Rászorulónak minősülnek a nyugdíjasok, a gyereket nevelők , a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, továbbá azok akiknek a családjában a rendelkezésre álló jövedelem a járvány alatt csökkent. A vállalkozások közül azok élhetnek, ahol a vállalkozások bevétele 25 százalékkal csökkent.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a korlátozások és a maszk használat nem elegendő a járvány elleni védekezésben.

Ez egy olyan vírus, ami ellen csak az oltás működik

– szögezte le, hozzátéve, a harmadik hullámot az oltással győztük le, a negyediket pedig ezzel tudjuk kordában tartani.

Oltás alapú védekezést javasolok folytatni

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt Európában először Magyarország tette lehetővé a harmadik oltást, idáig 525 ezer vették. Több mint 7 millió vakcina áll rendelkezésre és további 9 millió érkezik, december végéig 17 millió vakcinát tudunk beadni. A magyarok túlnyomó többsége be van oltva, tehát biztonságban van.

Akik viszont nincsenek beoltva, azok kockáztatnak, kórházat, súlyos betegséget, sőt életüket is

– figyelmeztetett a miniszterelnök. A kormányfő leszögezte: a negyedik hullámra felkészültünk, van elég oltóanyag, gyógyszer és kórházi kapacitás. Ugyanakkor a kormány javasolja a vészhelyzet és a rendkívüli jogrend év végéig való meghosszabbítását.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?