A miniszterelnök elmondta, hogy a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt, még soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon a rendszerváltás óta. 11 év alatt közel egy millió munkahely jött létre, ezzel egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól. Sőt úgy látom, a gazdaságban már inkább munkaerőhiány van – mutatott rá. Az elmúlt egy évben a kormány beruházás ösztönző programot indított, az 1700 milliárd forint értékű beruházásokkal 277 ezer munkahelyet védtek meg. A kormányfő jelezte, hogy a nyugdíjasok is részesülnek a növekedés hasznából:
a nyugdíjprémium várható összege meg fogja haladni az 55 ezer forintot.

Februárban folytatják a 13. havi nyugdíj kifizetését is; úgy fogalmazott a kormányfő, hogy legalább két heti nyugdíjat tudnak kifizetni. Emellett szintén
2022 elején hat havi fegyverpénzt fizetnek ki a rendvédelmi szervek tagjainak.

Január elsejétől bevezetik a 25 év alattiak szja-mentességét.
Tárgyalások folynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal, a tárgyalás célja, hogy minimálbér 200 ezer forintra emeljék. Erre jó esély van

–tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök jelezte, meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a rászorulóknak. Rászorulónak minősülnek a nyugdíjasok, a gyereket nevelők , a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, továbbá azok akiknek a családjában a rendelkezésre álló jövedelem a járvány alatt csökkent. A vállalkozások közül azok élhetnek, ahol a vállalkozások bevétele 25 százalékkal csökkent. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a korlátozások és a maszk használat nem elegendő a járvány elleni védekezésben.
Ez egy olyan vírus, ami ellen csak az oltás működik

– szögezte le, hozzátéve, a harmadik hullámot az oltással győztük le, a negyediket pedig ezzel tudjuk kordában tartani.
Oltás alapú védekezést javasolok folytatni

– mondta a kormányfő. Orbán Viktor arról is beszélt Európában először Magyarország tette lehetővé a harmadik oltást, idáig 525 ezer vették. Több mint 7 millió vakcina áll rendelkezésre és további 9 millió érkezik, december végéig 17 millió vakcinát tudunk beadni. A magyarok túlnyomó többsége be van oltva, tehát biztonságban van.
Akik viszont nincsenek beoltva, azok kockáztatnak, kórházat, súlyos betegséget, sőt életüket is

– figyelmeztetett a miniszterelnök. A kormányfő leszögezte: a negyedik hullámra felkészültünk, van elég oltóanyag, gyógyszer és kórházi kapacitás. Ugyanakkor a kormány javasolja a vészhelyzet és a rendkívüli jogrend év végéig való meghosszabbítását.