Létrehozva: 2020.05.04.

Augusztusban újra indulnának az óriás óceánjáró hajók

Sokan nem örülnek ennek és komoly veszélyt látnak a hatalmas óceánjárók újraindításában. A szakemberek szerint vagy be kéne tiltani ezt az üzletágat vagy kötelezni kéne őket sokkal szigorúbb egészségügyi szabályok betartására.

Az adatok összegzéséből kiderült, hogy a koronavírus járvány kirobbanása után a világ nagy óceánjáróinak 20 százalékán, azaz minden ötödik hajón felütötte a fejét a járvány. Összesen 2592 utas és a személyzet tagjai fertőződtek meg és meghalt közülük 66 ember.

Közben kiderült, hogy jó néhány óriási hajón, miközben elvben luxusszolgáltatásokat kínálnak a legelemibb higiéniai intézkedéseket sem tartották be, például mindennapi gyakorlat volt, hogy egy mosogatóvizet három-négy alkalommal is felhasználtak. Persze a vezetés utasítására tette ezt a személyzet, és pedig azért, hogy minél kisebbek legyenek a költségek és minél nagyobb a haszon.

Így aztán a svédasztalos étkezések, a halomba kitett evőeszközök, tányérok ugyancsak terjeszthették a fertőzést.

A járványügyekben gyakorlatlan személyzet tagjai ugyanabban a kesztyűben vitték ki az ételt tucatnyi kajüthöz, az ételt ráadásul nem simán az ajtó elé helyezték, hanem személyesen adták át még az elkülönített betegeknek is. Azoknak, akiknek elvben a kajütjükben kellett volna maradniuk, gyakran szabadon mozogtak a hajón.

Még gyakran olyan minimálisan elvárható óvintézkedéseket sem tettek meg, mint a svédasztalos étkezés leállítása. Csak annyit tettek, hogy gyakrabban cserélték a svédasztalhoz kirakott evőeszközöket.

Egyes feltételezések szerint az óriáshajókon a szellőztető és légkondicionáló rendszerek terjesztik szét villámgyorsan a betegséget a keringtetett levegő révén.

Ahhoz, hogy a járatok újrainduljanak számtalan előírást meg kellene szigorítani, be kellene például teljesen tiltani a svédasztalos étkezéseket, ami miatt viszont kevesebb utast tudnának fogadni. Ez viszont az árak növekedését eredményezné.

Ráadásul nagy kérdés, hogy ki gyakorolhat felügyeletei jogot ezek felett a hajók felett amelyek gyakran valamiféle kis sziget, félig-meddig törvényen kívüli offshore paradicsomába vannak bejegyezve, így aztán más államoknak nem igazán van joghatósága beleszólni bármibe is.

A tét nem kicsi. Amikor március 11-én a WHO végre kimondta, hogy világjárvány lett a koronavírus fertőzésekből 550 ezer ember volt szerte a tengereken az óriási óceánjárók fedélzetén.

Hosszabb távon ugyanakkor az iparág hanyatlását jósolják a szakértők. Mindenekelőtt az egészségügyi kockázatok miatt, amelyek eddig is megvoltak, de igyekeztek elhallgatni őket.

Sok turista számára ugyanakkor ezek a körutazások jelentették az ideális nyaralást. All inclusive büfé és gyönyörű tájak, a lehető legkisebb kényelmetlenségek révén. Csakhogy ezek a hatalmas tengerjáró hajók , ezek az úszó városok mindig is valóságos inkubátorai, keltetőházai voltak a fertőző betegségeknek.

A mikrobiológia laborok az elmúlt évtizedekben több ezer gyomorfertőzést, E coli és norovírus fertőzést diagnosztizáltak az óriáshajók fedélzetén. Az influenza és a bárányhimlő is meglehetősen gyakori ezeken a hatalmas cirkálókon. Tavaly májusban például kanyarójárvány tört ki a szcientológusok körutazásán.

A tengerjáró hajók egyértelműen növelik a fertőzés kockázatát – részben a fedélzeten lévő egymáshoz közeli kabinok miatt, részben az utasok, részben a személyzet fegyelmezetlensége miatt. Ráadásul a személyzetet gyakran veszélyes spórolásra kényszerítik, például arra, hogy többször is felhasználja ugyanazt a mosogatóvizet. A betegségeket gyakran maguk az utasok titkolják el, attól tartva, hogy a hajóorvosok nagyon magas tarifája túlságosan megterheli a pénztárcájukat.

Ráadásul az óriási motorok okádta füst miatt a hajók körüli levegőminőség gyakran nem különb, mint amit Pekingben és Santiagóban mérnek. A tengerjáró hajók füstje azonban nem csak az utasokat érinti. Egyetlen tengerjáró hajó napi káros anyag kibocsátása körülbelül annyi, mint 1 millió autóé. Hajózáskor az utasok „ökológiai lábnyoma megháromszorozódik”.

Az óriáshajók elképesztő mennyiségű szennyező anyagot bocsátanak az óceánba. Ugyan ki, melyik állam nevében ellenőrizné őket? Kiengedik a szennyvizet, vízbe dobják a szemetet és a kéntartalmú üzemanyag-hulladékokat – néha még a nemzeti parkok védett vizein is.

Miért is ne tennék? Ha a parti vizeken tetten érik őket, nevetve kifizetik a több milliós bírságokat is. Az iparág 19 milliárd dolláros éves bevételt vág zsebre, lényegében adómentesen. Három nagyvállalat uralja a globális hajózási piac 70% -át, ezek mindegyike olyan országokban van bejegyezve, ahol gyakorlatilag nincs adó.

A hatalmas profitot az is hizlalja, hogy a hajókon foglalkoztatottak többnyire a legszegényebb országokból származnak. Az iparág hatalmas nyeresége ellenére az átlagfizetés nem több, mint havi 600 dollár.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben – Egyedül Ukrajna nem ítélte el az oroszországi vérengzést

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett