Létrehozva: 2021.08.10.

Monumentális felvonuláson kel életre a magyar államalapítás

A legnagyobb zenés showműsorok látványvilágát idéző, különleges felvonulással lesz gazdagabb augusztus 20-i nemzeti ünnepünk.

Szent István napján az Oktogon és a Hősök tere között monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenedik Magyarország alapításának története. A nem mindennapi látványosságot a HG Média és a Tulipán Tündér közös produkcióként hozza létre.

Fotó: YouTube

Augusztus 20-án, Magyarország szimbolikus születésnapján hatalmas installációkkal, hazánk vezető művészeivel, több száz résztvevővel készülő zenés – táncos felvonulást láthatnak az érdeklődők az Andrássy úton. A látványos forgatag megidézi, mi több életre kelti a magyar mondavilág alakjait és nemzeti szimbólumainkat.

A produkciót a Játékkészítő és az Álomutazó produkciót jegyző kreatív-művészcsapat álmodta meg. A felvonulás művészeti vezetője Juronics Tamás, Kossuth-díjas művész, producere Illés Gabriella.

„Most rendhagyó módon nem színpadon, hanem egy különleges felvonulás keretében készítünk showműsort, mely augusztus 20-án, Magyarország alapításának történetét mutatja be” – mondta Illés Gabriella producer.

Turul madár... Fotó: YouTube

A Szent István Nap alkalmából készülő felvonulás tervezete három önálló egységből áll: A FÖLD, A HAZA és A NEMZET.

Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, pogány korunk hitregés világának eredeti alakjai, a TURUL és a CSODASZARVAS jelennek meg, melyek a sámánok korában a hitet adták a magyaroknak, és hosszú vándorútjukon kísérői, vezetői voltak a népnek az ígért új hazába.

A négy és fél méter magas Turulmadarat és a 16 ember által működtetett Csodaszarvast A HAZA blokkban a 9 méter átmérőjű KORONA követi, és természetesen SZENT ISTVÁN is megjelenik majd a felvonuláson, óriásszobor formájában.

És mi más lehetne az ünnepélyes felvonulás zárójelképe, mint az utolsó egységében megjelenő, 60 méter hosszú, varrott magyar zászló.

„A trikolor színei szimbolikus jelentéssel bírnak. A piros a kitartó ERŐ, a fehér a nemzeti HŰSÉG, a zöld a haza jövőjében bízó REMÉNY. Ezek együttesen pedig egy nagyszerű ország jövőjét tárják elénk”– mondta Juronics Tamás, művészeti vezető.

A programnak augusztus 20-án 10 órától az Andrássy út ad otthont. A látványos menet az Oktogontól indul, a show a Kodály Köröndön éri el csúcspontját, majd egészen a Hősök teréig vonul. A produkciót az MTVA élőben közvetíti.

A felvonulás több száz fellépője között ott lesz: Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Navratil Andrea, Horváth Tamás énekesek; a Kelemen Kabátban, a Road és a Göncöl Zenekar, valamint mellettük több száz táncos – köztük a Duna Művészegyüttes, Fitus Dezső Társulata és a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, de felvonul majd a Magyar Honvédség Katonazenekara és a Magyar Díszőrség Lovas egysége is.

Az installációk az augusztus 20-i felvonulást követően az ünnepi hétvégén látogathatók lesznek egy interaktív kiállítás keretében a Hősök terén, ahol sötétedés után egy különleges fényfestés adja a történelmünket bemutató óriás tárgyakat esti pompáját.

A Szent István napi ünnepségsorozat alatt felfüggesztik a koronavírus miatti összes korlátozást. Ez azt jelenti, hogy a rendezvények látogatásához se védettségi kártya nem kell, se létszámkorlátozás nem lesz. 17 helyszínen zajlanak majd az augusztus 20-i központi rendezvények. A tűzijátékot is nagyobbra tervezik a szokásosnál: a Duna vonalában csaknem 4 és fél kilométer hosszan, sokkal több kilövőállásról indítják majd a rakétákat. Az egyik legkülönlegesebb program alighanem az Aranyvonat kiállítás lesz a parlament előtt. Itt, az ország főterén járhat a nagyközönség a hosszú évtizedek után az elmúlásból visszatért ikonikus nemzeti kincsünk csodájára. Az impozáns kocsiszerelvény az államalapító Szent István király halálának 900. évfordulójára készült még 1938-ban, azonban a második világháború alatt a szent jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, amelynek eredményeként a tavalyi Szent István-napra készült el a feltámasztott Aranyvonat, melyet most augusztus 20. és 22. között mindenki megtekinthet a Kossuth téren.

De nézzük, mi minden szerepel még a kínálatban:

  • Hősök útja a Tóth Árpád sétányon
  • négynapos rock- és popkoncert-sorozat a Tabánban (Beatrice, Deák Bill Gyula, Skorpió, Hevesi Tamás, Török Ádám, Szikora Róbert, Ladánybene, TNT, Back II Black)
  • fiataloknak szóló koncertek a Műegyetem rakparton (Ákos, Tankcsapda, Margaret Island, Demjén Ferenc, Halott Pénz, Blahalouisiana, Ivan & The Parazol, Road, Horváth Tamás, Kelemen Kabatban)
  • Csárdafesztivál a Vörösmarty téren (Duna Művészegyüttes, Csángálló, Etnorom, Ötödik Évszak)
  • Szabadrét Fesztivál az Erzsébet téren (Zagar, Deva, Belau, Galactic Jackson)
  • Utcazene fesztivál és food truck show a Szabadság téren (No Money Kids, Santa Machete, Tanga Elektra, La Tresca)
  • Magyar ízek utcája a Várkert bazár előtt
  • sportjátékok és sporttörténeti kiállítás a Március 15. téren
  • lovagi játékok és gyermekprogramok a Városligetben
  • különleges erők, katonai rendészek, tűzszerészek bemutatói a Kapisztrán téren.
  • Az ünnepre készült külön honlapon ide kattintva tájékozódhatnak a részletekről. Érdemes addig többször visszanézni ide, mivel a programkínálat folyamatosan bővül és frissül.

    Minthogy augusztus 20. egyben az új kenyér ünnepe is, érdemes néhány szót szentelni azoknak a finomságoknak is, amik várják a megéhező közönséget. „Magyarország tortája” az idén a Napraforgó lett, az „Egy a természettel torta” kategória győzelmének pedig a Nimród fantázianévre hallgató édesség megalkotója örülhetett. Utóbbi kreáció a Vadászati és Természeti Világkiállítás hivatalos tortája is egyben. A „Magyarország Cukormentes Tortája” díjat pedig a Beszterce rózsája nyerte 2021-ben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

    origo.hu

    Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

    borsonline.hu

    „Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

    vg.hu

    Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

    metropol.hu

    Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

    hirtv.hu

    Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

    origo.hu

    Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

    mindmegette.hu

    Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

    ripost.hu

    Azt hitték, hogy csak lusta a tesi órákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    POLITIK

    Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

    POLITIK

    TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

    POLITIK

    Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

    POLITIK

    Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

    POLITIK

    CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

    POLITIK

    Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

    POLITIK

    A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

    POLITIK

    Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken